PrehranaZnanost

Je organska hrana res prijaznejša okolju?

Organski pridelki terjajo do 70 % večji okoljski davek.

Ko pride do vpliva na podnebje, so organske alternative običajne hrane izrazito slabša alternativa.

Če ob sprehodu skozi trgovino prostor v svoji košarici nameniš izdelkom z oznako ‘organsko’ v prepričanju, da to počneš za okolje, obstaja možnost, da povzročaš več škode kot koristi. Mednarodna raziskovalna ekipa na tehnološki Univerzi Chalmers se je nedavno lotila primerjave okoljskega davka, ki ga terja proizvodnja običajne in organske hrane.

Če nakupuješ organsko, da bi bil prijaznejši okolju, delaš več škode kot koristi.

Ugotovili so, da so organski pridelki (kot posledica neuporabe kemičnih škropiv) običajno nižje rasti. Posledično je za pridelavo iste količine organskega pridelka potrebnih več poljskih površin. S tem ni nič narobe, a ker deforestacija gozdov za pridobivanje dodatnih poljskih površin povzroča večje emisije ogljikovega dioksida, je ekipa organske produkte označila za okolju škodljivejše. »Svetovno pridelavo hrane nadzoruje mednarodno trgovanje, zato način poljedelstva na Švedskem vpliva na deforestacijo v tropih. Če porabimo večjo površine zemlje za enako količino hrane, posredno prispevamo k večji deforestaciji drugje po svetu,« je v izjavi za javnost pojasnil Stefan Wirsenius, eden izmed avtorjev raziskave. Zato ima denimo organsko pridelan grah okoli 50 % večji učinek na podnebje, kot običajno pridelana poljščina. Pri nekaterih pridelkih, tudi pšenici, številka naraste na 70 %.

Ekipa je razložila, da ugotovitev velja tudi za organsko pridelavo mesa, jajc, mleka in ostalih živalskih produktov. Te živali naj bi namreč prav tako hranili z organsko hrano.

Za pridelavo organskih živil potrebujemo večje poljske površine.

Opozarjajo pa, da to ni razlog, da bi opustili uživanje organske hrane. Kot še razloži Wirsenius, je primerjava odvisna tudi od tipa hrane: »Hranjenje z organskim fižolom ali organskim piščancem je za podnebje veliko bolje kot običajno pridelana govedina.« Prav tako je organsko usmerjeno kmetijstvo prijaznejše živalim. Le ko pride do podnebja, je veliko slabša alternativa. Razlogi za izbiro obeh alternativ tako ostajajo na mizi, vsak posameznik pa je postavljen pred odločitev, kaj mu je pri izbiri hrane pomembnejše.

 

https://www.dostop.si/Slikevsebina/fotograf.JPGDOSTOP.si / KA
https://i0.wp.com/www.dostop.si/Slikevsebina/fotograf.JPG?w=780splet (vir)

Sorodni članki

Back to top button