PriložnostiZnanost

Razpis za nacionalne štipendije L’ORÉAL -UNESCO »Za ženske v znanosti« 2023 je odprt

Na razpis za nacionalne štipendije L'ORÉAL -UNESCO »Za ženske v znanosti« 2023 se vse do vključno 7. novembra 2022 lahko prijavijo mlade raziskovalke v zadnjem letu doktorskega študija naravoslovnih znanosti, biotehnike ali medicine.

Ženske raziskovalke še vedno v manjšini

Na razpis se lahko prijavijo znanstvenice, ki so v študijskem letu 2022/2023 v sklepni fazi doktorskega študija, svoje raziskovanje opravljajo na slovenski raziskovalni instituciji in niso starejše od 35 let. Za vprašanja pri izpolnjevanju prijavnice in kot pomoč pri pripravi vloge bo letos prijaviteljicam na voljo informativni pogovor po spletu. Ta bo potekal 20. oktobra 2022 med 12. in 14. uro, povezava na dogodek bo dostopna na Facebook strani L’Oréal-UNESCO »Za ženske v znanosti«.

Statistika sicer kaže, da ženske ostajajo manjšina med raziskovalkami. A izjemne raziskovalke, ki ta stereotip rušijo, so zagotovo nagrajenke nacionalnega programa L’ORÉAL-UNESCO »Za ženske v znanosti«. Program nagrajuje znanstveno odličnost mladih raziskovalk in s pomočjo vsako leto podeljenih štipendij posameznice podpira na njihovi znanstveni poti ter jim pomaga pri pridobivanju priznanja za svoje delo znotraj znanstvene skupnosti in v širši javnosti.

Hkrati program tudi opozarja na pomen žensk v znanosti in daje spodbudo mladim raziskovalkam, da svojo karierno pot na področju znanosti nadaljujejo. Nosilca programa namreč verjameta, da dosežki žensk v znanosti izboljšujejo svet prihodnosti, s podporo programa pa raziskovalke lažje uresničujejo potencial, ki ga imajo za spreminjanje sveta na bolje.

Za ženske v znanosti že od 1998

Partnerja L’ORÉAL in UNESCO si tako na globalni in nacionalnih ravneh prizadevata pomagati mladim raziskovalkam, da dobijo priznanje za svoje delo, prepoznavnost znotraj znanstvene skupnosti in širše ter tako prispevata k vzpostavljanju enakopravnega položaja žensk znanstvenic po vsem svetu. Njuno globalno partnerstvo »For Women in Science« na mednarodni ravni deluje in opozarja na pomen in vlogo žensk v znanosti že od leta 1998.

Kot je na lanski podelitvi štipendij nacionalnega programa L’ORÉAL–UNESCO »Za ženske v znanosti« izpostavila prof. dr. Alenka Malej, predsednica nacionalnega odbora za program L’Oréal-UNESCO »Za ženske v znanosti«: »L’OREAL–UNESCO spodbujata razvoj mladih raziskovalk in promovirata izobraževanje kot eno osnovnih človekovih pravic.«

Čeprav se delež žensk v raziskovalni dejavnosti v zadnjih letih veča, so programi, kot je L’ORÉAL–UNESCO »Za ženske v znanosti«, še vedno ključnega pomena pri spodbujanju mladih raziskovalk, da nadaljujejo svojo karierno pot v znanosti. Na podiplomskem študiju v Sloveniji sta spola skoraj izenačena. Med prejemniki in prejemnicami doktorskega naziva je bilo 54 % žensk. To pa se ne odraža v deležu raziskovalk, kjer jih je 32,5 % (Eurostat, 2020).

Grayling / BŽ
Grayling / BŽ

Sorodni članki

Back to top button