Kultura

Mladi ustvarjajo filme

Mariborski Enimation predstavlja mladinsko filmsko ustvarjalnost.

V Mariboru se danes začenja 8. mednarodni festival otroškega in mladinskega filma Enimation. V lutkovnem gledališču, Vetrinjskem dvoru in GT22 bo do sobote predstavljal filmsko umetnost ustvarjalcev, starih do 19 let.

»Enimation je največji festival v Sloveniji, ki prikazuje filme otrok in mladih,« izpostavlja programska vodja festivala Hana Repše. »Delamo ga zato, da vzpodbujamo, navdušujemo in omogočamo malim velikim ustvarjalcem videti svoje filme na velikem platnu dvoran pred filmskim občinstvom,« je dodala.

Na festival vabijo otroke in mlade, družine in posameznike, učitelje, vzgojitelje, mentorje in vse druge ljubitelje filma, predvsem pa mlade filmarje. Odziv je vsako leto večji – letos se je na festival prijavilo 367 filmov iz 43 držav, izmed katerih je predselekcijska ekipa v sestavi Hane Repše, Nine Kojc, Vojke Miklavc in Mihe Šubica izbrala 135 filmov, ki jih bo moč videti na 11 projekcijah.

V tekmovalnem delu se bodo odvrteli filmi avtorjev v treh starostnih kategorijah: Mini do 10 let, Midi od 11 do 14 let ter Maxi od 15 do 19 let. Tričlanska mednarodna žirija, ki jo sestavljajo slovenska profesorica Mojca Guštin, slovenski filmar Mitja Mlakar in srbski filmar ter animator Miloš Tomić, bo izbrala po enega najboljšega iz vsake kategorije in skupnega zmagovalca, ki bo prejel glavno nagrado Mali slon.

V netekmovalni kategoriji Sveži, ki so jo uvedli lani, bodo prikazali filme otrok in mladih iz slovenskih osnovnih in srednjih šol, ki se niso uspeli uvrstiti v tekmovalni program. »Veseli smo vedno večje produkcije domačih ustvarjalcev, ki jih s predvajanjem njihovih filmov najbolje podpremo in nagradimo,« je dodala Hana Repše.

V petih dneh se bo odvrtelo 135 animiranih, igranih, dokumentarnih in eksperimentalnih filmov z vsega sveta.

Nocoj ob odprtju festivala bodo zavrteli izbor filmov iz vseh treh glavnih kategorij ter različnih zvrsti, s čimer naj bi prvi večer deloval kot pokušina za vse ostale. Na programu so filmi iz Slovenije, Hrvaške, Belgije in Gruzije.

Festival Enimation poteka v organizaciji Društva za razvoj filmske kulture ter v koprodukciji Narodnega doma Maribor, Vetrinjskega dvora, Fundacije Sonda in Lutkovnega gledališča Maribor.

Za spremljavo k filmskim projekcijam so med drugim pripravili še delavnice prevajanja in podnaslavljanja filmov za študente, osnov animiranega filma za učitelje, animiranega filma za srednješolce in v sklopu festivala Vilinsko mesto Filmsko soboto.

 

https://www.dostop.si/Slikevsebina/fotograf.JPGKrog STA
https://i0.wp.com/www.dostop.si/Slikevsebina/fotograf.JPG?w=780splet (vir)

Sorodni članki

Back to top button