Tehnologija

Ali bi prestal počitnice brez tehnologije?

Počitnice brez tehnologije ne pomenijo samo, da ne moreš brskati po družbenih omrežjih, ampak tudi, da si z digitalnimi pripomočki ne moreš pomagati na poti. Se pravi celoten dopust brez navigacije ali prevajalnika. Ali ima takšno potovanje na nas dobre ali slabe učinke?

Izvedena je bila nova raziskava, ki je pručevala učinke, ki jih imajo počitnice brez tehnologije na nas – počitnice brez telefonov, prenosnih računalnikov, navigacije in česarkoli digitalnega. Tako imenovano digitalno razstrupljanje (detoks) postaja namreč vedno bolj popularno, znane počitniške destinacije celo naznanjajo, da ga nudijo. Toda vprašamo se lahko, ali to počnejo, ker naj bi take počitnice imele dober vpliv na ljudi, ali jim takšno oglaševanje le prinaša dober dobiček.

Najprej frustracija, nato mir

V raziskavi je sodelovalo 24 ljudi, ki so se odpravili na potovanje odločeni, da ne bodo uporabljali tehnologije. Na začetku so vsi poročali, da so v glavnem čutili anksioznost in frustracijo. Najbolj pogosto zaradi tega, ker so se morali na neznanih območjih znajti brez navigacije. Ampak zaradi tega so se morali znajti na druge načine. Kupili so zemljevide in se več pogovarjali z domačini, več so se tudi družili z ljudmi, s katerimi so potovali. Ko so se navadili, so čutili mir, spokojnost in povezanost.

digitalno razstrupljanje, digitalno, dopust, mir, potovanje brez tehnologije
Ali je potovanje sploh zabavno, če ne moreš svojih dogodivščin objaviti na družabnih omrežjih?

Raziskava pa je postala vprašljiva, saj je kmalu naletela na veliko oviro. Ljudje, ki so bili vključeni, enostavno niso zdržali brez digitalnih pripomočkov. Povprečno potovanje traja vsaj kak teden, medtem ko so brez tehnologije zdržali največ 24 ur, torej en dan. Celoten dan brez tehnologije je v današnjem digitalnem svetu seveda zelo dolg. Ampak ali lahko govorimo o digitalnem razstrupljanju na potovanju, če to traja le 24 ur?

Ali preživljamo preveč časa v digitalnem svetu?

Če veliko potuješ, si verjetno že zasledil znane lokacije, ki oznanjajo, da nudijo digitalno razstrupljanje. Večina teh lokacij nima na voljo javne internetne povezave, namesto tega pa nudijo ogromno drugih aktivnosti. Te aktivnosti te tako zaposlijo, da o digitalnih zadevah sploh ne razmišljaš. Tudi, če te lokacije digitalni detoks oglašujejo le zaradi dobrega dobička, to ni nujno slaba stvar.

digitalno razstrupljanje, digitalno, dopust, mir, počitnice brez tehnologije
Zanimivo bi bilo izvedeti, koliko mladih bi se še znašlo z (dejanskim) zemljevidom.

Digitalno razstrupljanje je morda ravno tisto, kar potrebuješ, sploh, če je prva stvar, ki jo narediš zjutraj to, da pogledaš na svoj mobilni telefon. Če se odpraviš na znano lokacijo, ki nudi počitnice brez tehnologije, toliko bolje. Ampak tudi, če se odpraviš na navaden dopust, si lahko zadeneš cilj in preizkusiš, kako dolgo zdržiš brez tehnologije in kako se ob tem počutiš. Bi zdržal več kot 24 ur? Potem ti že gre bolje kot vsem sodelujočim v izvedeni raziskavi.

Če potuješ brez tehnologije ali ne, v vsakem primeru ti bo koristilo še nekaj nasvetov, preden se odpraviš na potovanje.

 

 DOSTOP.si / MK
 Pixabay

Sorodni članki

Back to top button