NoviceTehnologija

Send nudes! Previdno pri izmenjavi golih fotografij, da ne postaneš žrtev sextortiona

Nacionalni odzivni center za kibernetsko varnost SI-CERT izpostavlja, da so lani zabeležili najvišje število prijav izsiljevanja z intimnimi fotografijami (t.i. sextortion). Žrtve so največkrat mladi moški, ki pristanejo na izmenjavo intimnih fotografij z neznankami.

Pošiljanje golih fotografij neznankam ni nikoli dobra ideja

“Pozdravljeni! Zgodilo se mi je izsiljevanje prek spleta. Neznanka, ki sem jo spoznal me izsiljuje, da bo objavila moje gole fotografije na spletu in mi tako uničila življenje. Nakazal sem že kar nekaj denarja, vendar zahtevajo čedalje več. Sem pod zelo velikim stresom in ne vem, kaj naj storim … ”

Tako se pričnejo številne prijave izsiljevanja z intimnimi posnetki, znane tudi pod izrazom sextortion. Na Nacionalnem odzivnem centru za kibernetsko varnost SI-CERT so v letu 2023 obravnavali rekordno število tovrstnih zlorab, kar 98. Vendar je po njihovem mnenju številka še mnogo višja, saj se zaradi občutljive teme, velika večina ne obrne po pomoč. Najpogostejša tarča so mladi odrasli moški.

Število primerov, ki so jih po posameznih letih zabeležili na SI-CERT.

Izsiljevanje z intimnimi posnetki ali sextortion je oblika spletne goljufije, ki se je v Sloveniji prvič pojavila sredi leta 2015, v zadnjem letu pa je opazen izrazit porast.

Prvi stik goljufa z žrtvijo je največkrat vzpostavljen na Instagramu ali Facebooku, pogosto tudi prek aplikacij za zmenke (Btrfly, Tinder ipd.). Neznanka z izzivalno profilno sliko pošlje prošnjo za prijateljstvo in prične pogovor. Žrtev začne prepričevati, da se pošlje svoje gole fotografije. Ko prejme intimni posnetek ali fotografije, začne izsiljevati, da bo posnetek poslala vsem prijateljem in družini, če ji ne bo nakazala denarja.

Finančne zahteve so dokaj visoke, tudi več tisoč evrov. Izsiljevalci ustvarjajo hud psihični pritisk na žrtev, grozijo z organi pregona, FBI, tožbami zaradi posredovanja pornografije, predvsem pa grozijo, da bodo posnetek razposlali vsem prijateljem, družini, nadrejenim. Kot izpostavljajo na SI-CERT, so tudi primeri, ko napadalci z različnimi orodji za manipulacijo slik zmontirajo fotografije, da izgledajo kot žrtvine intimne fotografije in prav tako grozijo z objavo, če ne plačajo določenega zneska. 

Za privlačno fotografijo se lahko skriva kdorkoli 

Za izzivalnimi profili na družbenih omrežjih se skrivajo organizirane kriminalne združbe, njihov edini cilj pa je prepričati sogovornike, da se slečejo pred spletno kamero ali pa sami pošljejo svoje gole fotografije. Napadalci se nahajajo večinoma v afriških državah, kjer je kazenski pregon močno omejen in je toliko pomembneje preprečiti, da bi se sploh znašli v takšni situaciji. Zato nikoli ne pristajajte na izmenjavo intimnih fotografij in videoposnetkov z neznancem, ki ste ga spoznali na družbenih omrežjih.

Žrtvam na odzivnem centru SI-CERT svetujejo, naj nemudoma in v celoti prekinejo vso komunikacijo z izsiljevalci. Kot pravijo: »Nikakor ne nakazujte denarja in ne nasedajte obljubam, da bodo po plačilu sporne posnetke izbrisali. Nasprotno, izsiljevalci bodo zahtevali vedno večje zneske.« Če jih žrtev blokira na enem omrežju, jo poskušajo kontaktirati na vse možne načine, tudi preko drugih profilov. Izsiljevanje se običajno konča kmalu potem, ko žrtev v celoti prekine vso komunikacijo z izsiljevalci in jim ne odgovori več na nobeno sporočilo.

Na spletni strani programa Varni na internetu so tudi podrobna pojasnila, kako ukrepati, če vas doleti izsiljevanje z intimnimi fotografijami.

sextortion

Pravila spletnih zmenkov

Tako na družbenih omrežjih kot na specializiranih aplikacijah, namenjenih spoznavanju in iskanju partnerjev, velja nekaj univerzalnih pravil varnosti:

  • Ne pristajajmo na izmenjavo golih fotografij in posnetkov, saj popolnoma izgubimo nadzor nad nadaljnjim deljenjem in objavo, umik takšnih vsebin s spleta pa je izjemno otežen, skoraj nemogoč.
  • Sumljiva je vsakršna prošnja za denar! Od osebe, ki smo jo ravnokar spoznali (in ima lahko popolnoma izmišljeno identiteto), je vedno sumljivo, ko prične s čustvenimi zgodbami in prošnjami za denar (huda bolezen v družini, grožnje in beg v tujino ipd.)
  • Nikoli ne vpisujemo podatkov kreditne kartice na povezavi, ki nam jo sogovornik pošlje prek pogovornih aplikacij.
  • Ne nasedajmo na povabila v različne kripto investicijske posle – vsi se končajo z velikimi finančnimi izgubami! Na aplikacijah za zmenke so vse pogostejši goljufi, ki najprej zgradijo romantično razmerje, nato pa žrtve počasi prepričujejo v poslovne naložbe s kriptovalutami. Žrtve spodbujajo, da na začetku vlagajo majhne zneske, oni pa bodo poskrbeli, da z naložbo ustvarijo skromen dobiček. Potem jih prepričujejo v vse višje v lažno investicijsko platformo, ki prikazuje nenehno rast dobička. Ko vloži ves denar, prevarant izgine, žrtev pa ostane brez vsega.

SI-CERT
Arhiv DOSTOP.si

Sorodni članki

Back to top button