Tehnologija

Dan varne rabe interneta letos mlade opominja na lažne vsebine

8. februarja 2022 poteka dan varne uporabe interneta. Letos bo posebna pozornost namenjena ozaveščanju mladih o internetnih prevarah in neresničnih vsebinah, s katerimi se lahko srečajo pri uporabi interneta.

Na družbenih omrežjih so problematične predelane fotografije

Na točki osveščanja o varni rabi interneta Safe.si, ki deluje v okviru Fakultete za družbene vede Univerze v Ljubljani, letos opozarjajo na problematiko spletnih prevar, zavajanj in neresničnih vsebin na spletu, ki imajo negativen vpliv na mladostnike.

Posebno pozornost letos posvečajo problematiki idealiziranih objav na družabnih omrežjih. Predvsem za mladostnike so eden izmed problematičnih primerov namensko predelane in grafično spremenjene fotografije in video posnetki.

“Vplivneži se skušajo vedno predstaviti na način, ki privabi čim več sledilcev. Prizori na fotografijah in posnetkih so zelo pogosto načrtovani do zadnje podrobnosti, posneti s strani profesionalnih ekip in močno računalniško obdelani. Tako se vplivnež predstavi, kot da živi bolj ali manj idealno življenje,” navajajo v Safe.si. Zaradi nedoseganja teh lepotnih idealov, ki jih vsiljujejo nerealne spletne objave, mladostniki postanejo obsedeni z zunanjim videzom, nezadovoljni z lastnim telesom, imajo občutke manjvrednosti, so pod pritiskom, razočarani in nesproščeni.

Internet ima tudi druge negativne učinke na mlade

Psihološke težave zaradi slabe samopodobe pa niso edini negativni učinek interneta na mladostnike. Nekatere spletne vsebine, predvsem pa odnosi na spletu, jih potrejo, razjezijo, spravijo v slabo voljo. Mladi živijo pod pritiskom, da nekaj zamujajo, če niso neprestano na tekočem z vsem, kar vrstniki objavljajo na internetu, ter da morajo tudi sami objavljati podrobnosti iz svojih življenj. To pa lahko zaradi zaletavosti vodi v neustrezne odzive, ki se včasih končajo tudi z različnimi oblikami spletnega nasilja, poudarjajo v Safe.si.

Na Statističnem uradu RS (Surs) pa so ob svetovnem dnevu pripravili nabor podatkov o zaščiti zasebnosti in srečevanju z neresničnimi informacijami na internetu med mladimi v Sloveniji.

V prvem četrtletju 2021 je bilo med prebivalci Slovenije, starimi od 16 do 74 let, 89 odstotkov takih, ki so v zadnjih treh mesecih uporabljali internet. Med mladimi od 16 do 24 let jih je bilo 98 odstotkov. V tem obdobju je internetne novice, časopise ali revije bralo 66 odstotkov mladih, pri čemer jih je 91 odstotkov uporabljalo družbene medije.

Z neresnično ali dvomljivo informacijo ali vsebino se je na novičarskih spletnih straneh ali družbenih medijih srečalo skoraj sedem od 10 mladih. 54 odstotkov mladih, ki so videli neresnično informacijo, je na različne načine preverilo njeno resničnost, in sicer jih je 45 odstotkov zadevo preverilo na drugih straneh na spletu, 27 odstotkov pa jih je uporabilo neinternetne vire. Nekaj manj kot polovica (46 odstotkov) pa torej resničnosti informacij ni preverila, največkrat zato, ker so že vnaprej vedeli, da je informacija ali njen vir nezanesljiv, navajajo na Sursu.

Dan varne rabe interneta obeležujemo že od 2005

Dan varne rabe interneta je evropska mreža informacijskih centrov Insafe prvič obeležila leta 2004. Odtlej je prerasel evropske meje in ga sedaj obeležujejo že v okoli 140 državah po svetu. Od leta 2005 v mreži sodeluje tudi Safe.si.

Aktivnosti na tem področju podpira tudi Evropska komisija. Zapisali so, da je evropska strategija za boljši internet za otroke iz leta 2012 v večini držav EU spodbudila ukrepanje na področjih, kot so lažne novice, spletno nadlegovanje ali izpostavljenost nevarnim vsebinam. Komisija bo letos spomladi predlagala novo strategijo za spodbujanje digitalnih spretnosti in udeležbe otrok ter krepitev njihovih pravic na spletu.

STAkrog

Arhiv DOSTOP.si

Sorodni članki

Back to top button