Potovanje

Siena – popotovanje v srednji vek

Najbrž ni veliko področij, ki bi se po arhitekturi in znamenitostih lahko kosala s Toskano. Prestolnica te italijanske dežele so znamenite Firence, tukaj najdemo Piso z najbolj znanim poševnim stolpom na svetu, nedaleč stran leži otok Elba, znan po tem, da so nanj po vojaškem porazu izgnali Napoleona Bonaparta.

Ne nazadnje pa v Toskani leži, popolnoma ohranjeno, eno izmed najlepših srednjeveških mest na svetu ‒ Siena.

Tudi Hollywood steguje prste

Če ste ljubitelji akcijskih filmov in ste si ogledali film 6 Underground Michaela Baya, ki je izšel leta 2019, ste lahko v uvodnem delu spremljali avtomobilski pregon po ulicah in trgih tega slikovitega italijanskega srednjeveškega mesta. Čeprav je Siena čudovita tako na fotografijah kot na filmskih posnetkih, pa se niti prvo niti drugo ne more kosati z doživetjem mogočnega arhitekturnega bisera v živo. Visoke strnjene zgradbe, čudoviti vodnjaki, številne srednjeveške in renesančne cerkve, veličastna utrdba družine Medičejcev, mogočna gotska katedrala in ne nazadnje značilni trg pahljačaste oblike, na katerem v juliju in avgustu poteka ena izmed svetovno najbolj znanih in obiskanih italijanskih prireditev, poimenovana palio.

Kuga pomorila večino prebivalstva

Kjer danes leži Siena, je bila že pred rimsko kolonijo etruščanska naselbina. Po legendi naj bi sicer mesto ustanovil Senius, neposredni potomec Rema, enega izmed znamenitih bratov, ki ju je dojila volkulja (vemo, da je po legendi drugi brat, Romul, po uboju Rema ustanovil Rim in postal njegov prvi kralj). Skozi srednji vek je mesto, ki je bilo sicer že v dvanajstem stoletju svobodno, ves čas tekmovalo s Firencami, ki jih je Siena v srednjeveškem sporu, tudi v koaliciji z nekaterimi drugimi mesti, vojaško nadvladala. Mesto se je takrat ponašalo z ogromnim bogastvom, a ga je v štirinajstem stoletju močno prizadela črna smrt. Zaradi izbruha kuge je takrat umrla večina prebivalstva, Siena pa si ni nikdar več popolnoma opomogla.

Mesto kot umetnina

siena, Firence, Toskana, spekter, Najstarejša banka, Univerza, italija, Palio

Zgodovinsko središče Siene je kot utelešenje srednjeveškega mesta dodano tudi na seznam Unescove svetovne dediščine. Pri Unescu poudarjajo predvsem čudovito gotsko arhitekturo in specifično urbano načrtovanje mesta, na katera je občutno vplivalo predvsem nenehno tekmovanje s sosednjimi Firencami, »kdo bo bolj veličasten«. Celotno mesto, zgrajeno okoli trga Piazza del Campo (ki je lociran na nekdanjem rimskem forumu), je tako označeno za umetniško delo. Obkroža ga visoko mestno obzidje, vstop vanj pa je mogoč skozi ena izmed mestnih vrat. Italijanske oblasti sicer na žalost še niso popolnoma ukinile prometa po mestu, zato lahko po ozkih srednjeveških ulicah še zmeraj pripelje skuter, avtomobil ali taksi, ki se potem rine mimo množice ljudi, včasih celo do glavnega trga v središču mesta.

Siena je znana po tem, da je bila tam ustanovljena prva banka na svetu, ki je delovala že pred več kot petstotimi leti.

Skriti kotički

Čeprav je Italija, predvsem pa njeno glavno mesto, pogosto na slabem glasu zaradi pretirano visokih cen, česa podobnega v Sieni ni bilo opaziti. Marsikaterega žurerja bi najbrž razveselile predvsem cene alkohola v trgovinah, ki so v primerjavi z našimi občutno nižje. Povprečna cena kave (ki ni bila nikjer slabega okusa) v lokalih je evro in pol, še najbolj vabljivi pa so skriti kotički okoli trga, ki jih turisti večinoma ne (s)poznajo, zato je možno v njih uživati skoraj popolnoma v miru. Takšen kotiček je denimo eden izmed balkonov nad Piazzo del Campo, na katerega se je mogoče povzpeti skozi ne ravno veliko odprtino v steni enega izmed lokalov, ki obdajajo trg. Omenjeni balkon je bil skoraj prazen celo med prehodom v novo leto, čeprav je na trgu pod njim potekala organizirana prireditev in je bila takrat na trgu še večja množica ljudi kot običajno.

Najstarejša banka na svetu

Siena je znana tudi po tem, da je bila tam ustanovljena prva banka na svetu (Banca Monte dei Paschi di Siena), ki je delovala že pred več kot petstotimi leti, v času, ko so bili na oblasti Medičejci. Pročelje stavbe, v katerem je delovala prva banka, ki je hkrati tudi najstarejša še operativna banka na svetu, je izredno mogočno. Kot večina najlepših stavb v mestu je zgrajena v gotskem slogu. Od leta 1472, ko je banka začela delovati, so se znotraj stavbe nakopičile številne umetnine in dokumenti neprecenljive vrednosti. Banko, ki se je petsto let zelo dobro držala, je sicer močno prizadela zadnja gospodarska kriza, kar je vodilo v odpuščanja in zapiranje številnih podružnic.

Sekularna oblast enakovredna cerkveni

siena, Firence, Toskana, spekter, Najstarejša banka, Univerza, italija, Palio

Osrednja znamenitost Siene je kakopak Piazza del Campo, »školjkasto« nagnjen trg na temenu krasi vodnjak, sicer kopija prvotnega vodnjaka iz petnajstega stoletja, ob vznožju trga pa je bila že leta 1297 zgrajena mogočna mestna hiša Palazzo Pubblico, ki ima nase priključen sto in dva metra visok stolp, ki so ga prebivalci Siene postavili v 14. stoletju. Ko je bil zgrajen, je bil stolp Torre del Mangia eden izmed najvišjih sekularnih stolpov v srednjeveški Italiji. Njegova višina je bila odmerjena načrtno, z namenom, da bi bila zgradba enako visoka kot sienska katedrala, s čimer naj bi bilo simbolično nakazano, da sta moč cerkve in (mestne) države enakovredni.

V Sieni je stacionirana tudi najstarejša univerza v Italiji, ustanovljena leta 1240.

V stolnici tudi Michelangelo

S trga se je mogoče povzpeti do čudovite gotske katedrale Duomo di Siena, ki je ena izmed najvišjih tovrstnih zgradb v Evropi. Umetelna zgradba s črno-belim zebrastim vzorcem (črna in bela sta značilni barvi Siene) in številnimi detajli že na zunaj izžareva nekdanjo moč mesta. V notranjosti je muzej, v katerem poleg drugih stvari hranijo tudi skulpture Michelangela, Donatella in Giovannija Pisana, sicer tudi avtorja skulptur, ki jih lahko občudujemo na pročelju katedrale. Stavbo, ki stoji na mestu, kjer je že v devetem stoletju stala cerkev, še pred njo pa naj bi tam stal Minervin tempelj, so začeli načrtovati konec dvanajstega stoletja, dogradili pa so jo leta 1348, torej istega leta kot stolp Torre del Mangia in hkrati v letu, ko je v Sieni izbruhnila kuga.

Univerza iz trinajstega stoletja

siena, Firence, Toskana, spekter, Najstarejša banka, Univerza, italija, Palio

Poleg osrednjih znamenitosti so po mestu razvrščeni različni vodnjaki, skulpture in predvsem številne manjše cerkve (pa tudi nekaj večjih), ki so vse po vrsti odklenjene in si jih je mogoče brez težav ogledati tudi od znotraj. V Sieni je stacionirana tudi najstarejša univerza v Italiji, ustanovljena leta 1240, dih jemajoče pa so videti tudi nekatere fakultete. Tista za ekonomijo je denimo v stavbi, ki se drži ene izmed večjih in lepših sienskih cerkva. Lokacijo fakultete je mogoče delno primerjati npr. s Križankami, v katerih se v Ljubljani nahaja Srednja šola za oblikovanje in fotografijo.

Palio v Sieni

Siena je najbrž še posebej vredna obiska v času znamenitega palia, srednjeveške prireditve, katere osrednji dogodek je tekmovanje med sienskimi četrtmi, ki se tako, da na neosedlanih konjih dirkajo okoli Piazze del Campo, potegujejo za trak, ki ga osvoji zmagovalec (in po tem traku se tudi imenuje dogodek). Dogodek se tradicionalno odvija dvakrat letno, drugega julija in šestnajstega avgusta, občasno pa ga priredijo tudi izredno, v čast kakšnemu posebnemu dogodku.

 

 Rok KODBA
 Pixabay

Sorodni članki

Back to top button