Potovanje

Do 22. septembra bo tudi v Mariboru potekal teden mobilnosti

Danes se začenja Evropski teden mobilnosti, ki letos poudarja pomen dobro povezanih skupnosti za dvig kakovosti bivanja. Posebno pozornost tokrat namenja mladim. Aktivnosti bodo potekale do 22. septembra, evropski pobudi pa se je letos pridružilo tudi 96 slovenskih občin.

Letos sodeluje skoraj polovica slovenskih občin

V številnih slovenskih občinah bodo v prihodnjih dneh organizirali kolesarske izlete, brezplačne popravljalnice koles, Dan brez avtomobila in Park(irni) dan, ponekod bodo razdaljo označevali Peš kažipoti.

Vrtci in šole bodo spodbujali najmlajše k hoji z igrami, nekatere učence bosta do šole pospremila Pešbus in Bicivlak, so pred začetkom Evropskega tedna mobilnosti strnili na ministrstvu za infrastrukturo.

Pobudi se bo letos pridružila skoraj polovica slovenskih občin.

Kaj se bo dogajalo?

V Ljubljani bodo pripravili številne aktivnosti, tradicionalno pa bo na dan brez avtomobila, 22. septembra, uporaba avtobusov Ljubljanskega potniškega prometa brezplačna. Prav tako bo brezplačno parkiranje na parkiriščih P+R v upravljanju javnega podjetja Ljubljanska parkirišča in tržnice.

V Mariboru bodo ozaveščali predvsem mlade. Evropski teden mobilnosti v Mariboru med drugim prinaša delavnice na temo varne uporabe skirojev v mestu in kolesarski zajtrk v organizaciji Mariborske kolesarske mreže.

V Novem mestu bodo med drugim s sodelovanjem več kot 30 lokalnih deležnikov osvetlili dolgoročnejše vplive trajnostne mobilnosti na prebivalce. S širokim programom bodo nagovorili tako mlajše kot starejše generacije. Vrsta dogodkov se bo odvila tudi v Kopru, osrednji dogodek bo sobotni Festival trajnostne mobilnosti.

V Kranju bodo med drugim predstavili Prostofer in priredili kolesarski bolšji sejem, v Radovljici pa v sredo načrtujejo tradicionalni kolesarski izlet. V Kočevju bodo razstavili idejne zasnove ureditve mesta in Ljubljanske ceste ter novo prometno ureditev mestnega jedra. V Medvodah pa bodo za motorna vozila za več kot en mesec dni zaprli enosmerni odsek Ceste ob Sori od banke do pošte.

Nekateri dogodki so zaradi napovedanega slabega vremena sicer pod vprašajem. Posavske občine so tako že odpovedale tradicionalno regijsko kolesarjenje od Radeč do Brežic, ki so ga načrtovale za soboto.

STA
Arhiv DOSTOP.si

Sorodni članki

Back to top button