Glasba

Jean-Michel Jarre načrtuje virtualni koncert v katedrali Notre-Dame

Francoski skladatelj elektronske glasbe Jean-Michel Jarre na silvestrovo načrtuje virtualni koncert v pariški katedrali Notre-Dame.

Jarre bo glasbo izvajal v živo v svojem pariškem studiu, medtem ko bo avatar pionirja elektronskega popa nastopil znotraj virtualne poustvaritve katedrale. Dogodek bo mogoče spremljati na različnih platformah. Koncert se bo po pisanju nemške tiskovne agencije dpa začel ob 23.25 in bo trajal 45 minut.

Jarre, katerega album Oxygene iz leta 1976 opisujejo kot enega ključnih v razvoju elektronske glasbe, je kot avatar že nastopil poleti na glasbenem festivalu Fete de la Musique v Parizu.

Na božični večer pa bo prvič po požaru, ki je lani močno poškodoval Notre-Dame, v katedrali nastopil zbor katedrale Notre-Dame.

 

Požar v katedrali je izbruhnil 15. aprila lani. Konec junija je nato pariško tožilstvo sporočilo, da sta bila najverjetnejša vzroka požara slabo ugasnjena cigareta ali napaka na električnem omrežju. Francoski predsednik Emmanuel Macron si želi, da bi bila obnova katedrale zaključena aprila 2024, ko bo Pariz gostil olimpijske igre.

Katedralo Notre-Dame so začeli graditi leta 1163 po vzoru bazilike v Saint Denisu, kjer so grobovi francoskih kraljev. V osnovi je bila dokončana v drugi polovici 13. stoletja.

 

 STA
Pixabay
ikona snemalec jeanmicheljarre

Sorodni članki

Back to top button