Potovanje

Z nekaj nasveti se lažje odpravi na potovanje

Potovanja, kratka ali dolga, so gotovo najzabavnejši način za druženje in spoznavanje ljudi. Poleg raziskovanja novih mest, krajev, kulinaričnih specialitet in običajev pa raziskovanje sveta nudi odlično priložnost za odkrivanje sebe in premišljevanje o smislu življenja in vsega kar je.

Kam?

Nasveti so najboljši iz prve roke in popotniki jih z veseljem delijo. Ko veš kam greš, je vsaka pot lažja. Združevanje popotništva in prostovoljstva je lahko enkratna izkušnja za življenje. Želiš živeti in se učiti na ekoloških kmetijah po vsem svetu?

Z našimi nasveti, do boljšega in zanimivejšega potovanja.

WWOOF je svetovno gibanje, ki povezuje prostovoljce z ekološkimi kmetovalci in pridelovalci za spodbujanje kulturnih in izobraževalnih izkušenj, ki temeljijo na zaupanju in nedenarni izmenjavi, s čimer pomaga graditi trajnostno globalno skupnost. Obstajajo pa tudi tabori na katerih se dela, ustvarja, gradi in soustvarja lokalne skupnosti. Več informacij o mednarodnih taborih najdete na Volunatriatu in SCI Iskalniku taborov.

Kako?

Za poti po Evropi je vlak krasna in ekološka izbira. Najbolj znane vozovnice so InterRail, nekaj jih je mogoče kupiti tudi pri nas. Na okencu Slovenskih železnic pa le povprašaj po kartici ugodnosti za mlajše od 26 let in možnosti 70 % popusta za skupinska potovanja mladih do 20 let.

Veliko informacij o različnih evropskih avtobusnih prevoznikih je zbranih na www.eurolines.com, kjer lahko zakupiš tudi večdnevne vozovnice.

Obstaja veliko priložnosti in možnosti za potovanja mladih. Zate smo jih zbrali le nekaj.

Kje spiš? 

Ugodne in privlačne nastanitve po Sloveniji zagotavlja 9 mladinskih centrov z nastanitvenimi kapacitetami v AjdovščiniBrežicahCeljuKrškemMariboruRadljah ob DraviRavnah na KoroškemTrbovljah in v Velenju. Na svetu še vedno obstajajo ljudje, ki so pripravljeni odstopiti brezplačno prenočišče – Couchsurfing. Cene in proste rezervacije za tujino pa lahko preverite tudi na hostelworld.com, hostels.com in hostelbookers.com.

Še to! 

Pred odhodom na pot si priskrbi osnovo evropsko kartico zdravstvenega zavarovanja (online naročilo). Priporočamo tudi dodatno zavarovanje z asistenco v tujini, ki krije nujne stroške zdravljenja bolezni ali nezgod.

Tveganje za poškodbe in bolezni na potovanju je odvisno od izbire kraja potovanja, od aktivnosti na potovanju, načina potovanja in dolžine potovanja. Prva orientacija o zdravstveni zaščiti na poteh je osebni zdravnik in spletna stran NIJZ, sledi posvet v potniški ambulanti, predvsem za potovanja v kraje, kjer potrebujete specifično zdravstveno zaščito.

Izkušnje, pridobljene na poteh in potovanjih okrepijo sposobnost prilagajanja okolju, širijo socialno mrežo in medkulturne kompetence. S prenosom dobrih praks z različnih področij in okolij imamo tudi možnost vpliva na izboljšave doma – in kdo ve, morda naslednjo službo dobiš prav zaradi letošnjega norega potovanja po Evropi. Srečno pot!

 

 mlad.si
 Pixabay

Sorodni članki

Back to top button