IzobraževanjeOkolje

Mladinski parlament Alpske konvencije letos zaseda v Kamniku

Na Gimnaziji in srednji šoli Rudolfa Maistra Kamnik se bo z današnjo slovesnostjo začelo letošnje zasedanje Mladinskega parlamenta Alpske konvencije, ki bo potekalo do 15. marca. Zbralo se bo več kot 100 srednješolcev iz držav alpskega loka, letošnja osrednja tema razprav pa so zavarovana območja.

Simulacija pravega parlamenta in platforma za medkulturni dialog

Mladinski parlament Alpske konvencije predstavlja simulacijo delovanja parlamenta z mednarodnim kontekstom. Mladim omogoča vpogled v predstavniške strukture in predstavlja okvir, v katerem se lahko neposredno seznanjajo z odprtimi vprašanji na območju Alp. Dijaki z različnih območij širom alpskega loka tako razpravljajo o aktualnih temah, ki zadevajo Alpe.

Mladinski parlament Alpske konvencije predstavlja tudi platformo za medkulturni dialog in mreženje med mladimi z območja Alp. Ustanovljen je bil leta 2006 na Akademski gimnaziji Innsbruck na pobudo skupine tamkajšnjih dijakov in učiteljev. Mednarodni šolski projekt tako teče že 18 let. Vanj je vključenih 10 šol, po ena iz Avstrije, Švice, Francije in Lihtenštajna ter po dve iz Nemčije, Italije in Slovenije.

Poleg Gimnazije in srednje šole Rudolfa Maistra Kamnik je v projekt vključena II. Gimnazija Maribor. Obe šoli sta v preteklosti tudi že gostili zasedanje, ki poteka vsako leto. V Mariboru se je srečanje odvilo v letih 2008 in 2018, v Kamniku pa leta 2015. Potem ko je bilo zaradi pandemije covida-19 zasedanje leta 2020 odpovedano, sta naslednji dve zasedanji potekali na daljavo, lani pa so se udeleženci znova zbrali v živo, in sicer na gimnaziji v Sonthofnu v Nemčiji.

Letos se dijaki osredotočajo na zavarovana območja Alp

Osrednja tema lanskega zasedanja je bila kakovost življenja v Alpah, letos pa se bodo razpravljalci iz srednjih šol kot krovni temi posvetili zavarovanim območjem. Vsaka alpska država ima namreč svoje zakone in strategijo zaščite naravnih območij, kar lahko vodi do različnih definicij in klasifikacij. Na splošno pa so alpske države zavezane zaščiti svojih naravnih bogastev, med drugim z nacionalnimi parki, rezervati, naravnimi spomeniki in drugimi območji, kjer je poseg človeka v naravo omejen.

Za udeleženci Mladinskega parlamenta Alpske konvencije je več mesecev priprav, svoje raziskovanje in iskanje rešitev pa bodo predstavili v štirih komitejih, ki bodo namenjeni biotski raznovrstnosti, kakovosti življenja v Alpah, podnebnim spremembam in kulturni dediščini. Zasedanje bo potekalo do petka, na drevišnjem slovesnem odprtju pa bo zbrane nagovorila predsednica države Nataša Pirc Musar.

Letošnje zasedanje poteka v času slovenskega dvoletnega predsedovanja Alpski konvenciji, ki je mednarodna zaveza k varstvu alpske regije s ciljem trajnostnega razvoja in zaščite celotnega območja. Prednostna področja slovenskega predsedovanja so kakovost življenja, okoljsko izobraževanje s poudarkom na podnebnih spremembah in biotska raznovrstnost.

STA
Gimnazija in srednja šola Rudolfa Maistra Kamnik FB

Sorodni članki

Back to top button