Okolje

Globalno segrevanje: zakaj smo ljudje tako pasivni?

Pravkar smo izkusili najbolj vroče leto do sedaj. Zdi se, kot da se vsak dan nekje pojavi nov orkan, gozdni požar, suša ali poplava. Imamo dovolj razlogov, da nas lahko skrbi. Zakaj smo torej ljudje še vedno tako pasivni, kar se tiče globalnega segrevanja?

Vsako leto je Zemlja bolj vroča. Tudi v Sloveniji trpimo posledice onesnaževanja, saj je vsako poletje bolj vroče in vsaka nevihta hujša. Problem ni, da nas o tem ne bi skrbelo. V bistvu veliko ljudi skrbi zaradi naravnih katastrof in globalnega segrevanja. Ampak to ne pomeni, da smo pripravljeni za te skrbi zapraviti denar ali čas.

Ali smo mladi bolje ozaveščeni o okolju?

Če si pozoren na dogodke, povezane z globalnim segrevanjem, jih večinoma organizirajo in se jih udeležujejo mladi. Tudi v Mariboru so mladi organizirali Podnebni štrajk. Mlajša populacija tudi bolj skrbi glede uporabe plastike in zaradi škodljivosti mesne industrije okolju postajajo vegetarijanci ali vegani. Očitno je torej, da so mladi pripravljeni narediti več proti globalnemu segrevanju kot ostali. Je to zaradi tega, ker se bolj bojijo posledic, kot starejši ljudje, ki menijo, da bodo na tem planetu ostali manj časa?

mladi, globalnega segrevanja, zemlja, okolje, narava, globalno segrevanje
Eden izmed največjih problemov na svetu ostaja onesnaževanje.

Raziskovalci David C. Victor, Nick Obradovich in Dillon J. Amaya so pasivnost razložili s tem, da se ljudje enostavno ne ubadajo z abstraktnimi problemi. Če imamo pred seboj manjši problem in v prihodnosti zelo velikega, se bomo raje ubadali z manjšim problemom, ker ga pač imamo pred sabo. To bi lahko pojasnilo, zakaj nas ne skrbi globalno segrevanje, ki nas zaenkrat (smrtno) še ne ogroža. Pa tudi tisti, ki so ogroženi zaradi naravnih katastrof, niso prepričani, da je za to krivo globalno segrevanje.

Kaj lahko storimo, da prekinemo krog pasivnosti?

Razširiti se mora vedenje, da je Zemlja naš edini dom. Kot so protestirali mladi »Nimamo planeta B«. Storiti moramo vse, da se bomo tega zavedali vsi. Narava nam bo postala pomembna komaj, ko bomo v njej preživeli nekaj časa.

mladi, globalnega segrevanja, zemlja, okolje, narava, globalno segrevanje
Kdaj si nazadnje preživel kaj časa v naravi?

Problem je namreč v tem, da si v modernem času ne vzamemo časa za povezovanje z Zemljo. Če ne preživljamo časa v naravi, se ne bomo nikoli začeli zavedati, kako pomembna je. Zato si vzemi čas in se odpravi v naravo. Opazuj lepe rože, poslušaj veter med drevesi in čuti povezanost z naravo.

Če te za Zemljo skrbi že dovolj, da si pripravljen na akcijo, pa so seveda še druge stvari, ki jih lahko narediš za okolje. Večino si verjetno že slišal. Pazi na svoje onesnaževanje, uporabljaj čim manj plastike, jej manj mesa in se izobražuj na področju okolja in politike. Na žalost je ključna tudi politika, saj lahko vodilni politiki izjemno izboljšajo situacijo globalnega segrevanja, izvolimo pa jih mi.

 

 DOSTOP.si / MK
 Pixabay

Sorodni članki

Back to top button