Okolje

O čem pa ti razmišljaš med karanteno? O spremembah?

V življenju smo ves čas izpostavljeni problemom in različnim neprijetnim situacijam na individualni ali kolektivni ravni. Reševanje le-teh predstavlja izziv. Trenutno smo v fazi reševanja globalnega korona problema, ki je za človeštvo velik in zahteven izziv. Upamo, da se bomo z njim dobro spoprijeli in se na koncu marsikaj koristnega ter pozitivnega naučili.

Odprimo oči

Karantena je marsikomu odprla oči glede nakupovalnih navad. Zaradi situacije smo bili primorani poiskati alternativne rešitve, spremeniti dosedanje navade in se soočiti s tem, kaj je za nas v življenju pomembno in česa sploh ne pogrešamo.

Spoznali smo, da lahko kupujemo lokalno, da si znamo narediti zaloge, da lahko vnaprej načrtujemo nakup in da veliko vsakodnevne krame sploh ne potrebujemo. Vsa spoznanja ne pomenijo nujno sprememb v navadah ljudi.

Karantena – povod za trajnejši in kakovostnejši način življenja

Karantena je lahko tudi priložnost

Nova pridobljena spoznanja so priložnost, da spremenimo naše navade in življenjski slog. Ena od idej je sprememba glede zero waste življenja. Na spletu je veliko člankov, blogov in videoposnetkov z raznimi triki, kako ponovno uporabiti ali popraviti stvari. Vse več pa je tudi influencerjev in drugih, ki prikazujejo takšno življenje. Z vsemi temi informacijami kmalu postanemo preobremenjeni in lahko izgubimo motivacijo. Naša ideja je, da preidemo z iskanja informacij in občasnega izpolnjevanja zero waste nasvetov na spremembo življenjskega sloga. Na začetku si ne smemo zadati prevelikih ciljev, da se naš osebni projekt ne sesuje v prah. Nerealno je pričakovati, da se bomo znebili vse plastične embalaže in stvari nadomestili z zero waste alternativami.

Mali koraki za začetnike

  • Planiraj svoj nakup in si napiši nakupovalni seznam. Na začetku se lahko pojavijo težave z vodenjem seznama in določanja, kaj nam bo zmanjkalo. Nakup planiraj vnaprej in si naredi zalogo. Trgovine ne obišči vsak dan. S tem korakom boš privarčeval gorivo in predvsem čas.
  • V trgovino pridi s svojo embalažo. Vse trgovine podpirajo večkratne vrečke za sadje in zelenjavo, prav tako spodbujajo večkratno uporabo večjih vrečk za končni nakup. V večini trgovin pa si dobrodošel tudi s svojo plastično ali stekleno posodo, v katero lahko shraniš živila.
  • Hrane ne zavrzi. Načrtuj jedilnik in uporabi hrano, ki je na voljo. Z jedilnikom ti bo lažje izpolniti tudi nakupovalni listek. Preberi informacije o shranjevanju določene hrane, saj s pravilnim načinom podaljšaš rok trajanja.
  • Kupi lokalno in neposredno od proizvajalca. Tudi s tem načinom se v korona časih veliko soočamo ali vsaj pogovarjamo. Lokalna živila so bolj sveža, kakovostna in brez potratne embalaže. Za sabo nimajo dolge potovalne poti, tako da se prihrani veliko energije, ki je potrebna za transport.
  • Obišči pravo zero waste trgovino. Če imaš v bližini omenjeno trgovino, jo obišči in preveri, na kakšen način poslujejo. Če pa za obisk še nisi pripravljen ali trgovine ni v bližini, se potrudi, da v navadnih trgovinah kupuješ kar se da ekološko. S seboj lahko prineseš vrečke, morebitno embalažo, ki jo boš ponovno napolnili, ter določene izdelke kupiš v večjem pakiranju.
  • Naredi doma. S pomočjo spletnih vodičev lahko mnogo stvari narediš kar doma. To je predvsem uporabno za razna čistila ter kozmetiko, ki jo imaš tako vedno na rifuzo.

Je moja študentska denarnica dovolj debela za zero waste način življenja?

Cene nekaterih zero waste izdelkov so precej visoke. To je dejstvo, ki marsikaterega posameznika odvrne od ideje, da se odreče cenejšim izdelkom za enkratno uporabo. Vendar pa je na zadevo potreben bolj trajnostni pogled in v obzir moramo vzeti življenjsko dobo izdelka v primerjavi z izdelkom za enkratno uporabo. Seveda pa je največji argument za zero waste način življenja dom z manj odpadki.

Bodi sprememba!

Vedno je pravi čas za pozitivne spremembe, ko pa nas življenje postavi v situacijo, da smo primorani najti drugo pot, je motivacija še toliko večja. V času te krize imamo veliko časa za razmišljanje in opazovanje našega življenja z druge perspektive. Vidimo, kaj je zares pomembno in koristno za nas ter s čim samo izgubljamo čas, našega življenja pa ne obogatimo. Zato je sedaj izjemna priložnost, da spremenimo svoje navade, osebno zrastemo, damo priložnost novim ljudem in interesom ali se ponovno posvetimo starim, ki smo jih imeli radi, pa se še sami ne spomnimo, zakaj smo jih opustili. Spremeniti svet je lahko – začnemo pri sebi in ko spremenimo sebe, spremenimo tudi svet.

 

Kristjan KOSTREVC
Pixabay

Sorodni članki

Back to top button