KulskoŠport

10 razlogov zakaj plavati v ledeno mrzli vodi

Si vedel, da je skok v ledeno vodo dober tako za fizično kot za mentalno zdravje?

Zunaj se je ohladilo, vendar naj to ne vpliva na tvoje športno udejstvovanje. Se ti ne ljubi več delati krogov po bližnjem parku z več sloji oblačil? Zakaj ne bi preizkusil plavanja v ledeni vodi? Topi maščobo, gradi mišice in pomiri tvoj um.

 

1. Okrepi um

Ekstremni nizozemski športnik »Ice Man« Wim Hof plava v zaledeneli vodi in v kratkih hlačah teče po zasneženih gorah. Zakaj? Ker ima to ogromno prednosti. Na vrhu seznama je mentalna jasnost, ki je rezultat dejstva, da smo šokirali svoje telo. Kako lahko to preveriš? Vsako jutro se 30 sekund tuširaj z najbolj hladno vodo. Konec tedna ti to sploh več ne bo težko, plavanje v zaledenelem jezeru pa bo zate mačji kašelj.

 

2. Pospeši metabolizem

TV našem telesu obstajata dve vrsti maščobe: rjava in bela. Danes se nam kopiči predvsem bela maščoba, v času, ko smo bili še lovci, pa sta bili ti dve maščobi precej bolj uravnoteženi. Študije so pokazale, da lahko rjavo maščobo aktiviramo s hladno vodo. Rjava maščoba te ogreje, dvigne telesno temperaturo, naglo topi kalorije in kuri odvečno telesno težo. Zakon, kajne?

 

3. Prekine dolgčas

Plavanje pod milim nebom je veliko bolj vznemirljivo kot monotonih 60 krogov v bližnjem pokritem bazenu. Že iskanje novih in neraziskanih jezer sprošča adrenalin in daje občutek pustolovščine.

 

4. Večja mentalna mirnost

Polni energije po skoku v ledeno vodo.

Večina jezer se nahaja v čudoviti naravi, obdani z zelenjem, ki je pravi balzam za oči, navajene kaotičnih mest. Plavanje v morju, jezeru ali reki predstavlja dobrodošlo spremembo običajnemu plavanju v krogih v lokalnem fitnesu. Čas preživet v naravi dokazano zmanjšuje stres in preprečuje depresijo in druge duševne bolezni, zato je izvajanje športov v naravi super tako za telo kot za duha.

 

5. Izboljša telesno pripravljenost

Izvajanje športa v težkih pogojih prisili telo, da se hitro prilagodi. Hladna voda oteži dihanje, zato boš moral prejeto manjšo količino kisika porabiti optimalno. Na ta način boš uril svojo spretnost hitrega prilagajanja na stresne situacije. Pa še na lokalnem zaprtem bazenu te ne bo nikoli več zeblo.

 

6. Pametnejše treniranje

Britanska triatlonska zveza pravi, da je naravni odziv na skok v ledeno vodo zožanje arterij. Podobno kot ledeni obkladki plavanje v ledeni vodi pomaga preprečevati odrgnine, otekanje in nastanek odpadnega tkiva po poškodbi ali zvinu. Če je del treninga za triatlon, pomaga tudi omiliti bolečine. Študija Cochrane Library je odkrila, da se je 360 ljudi, ki je skočilo v ledeno vodo po kolesarjenju ali teku, s tem izognilo zapoznelim bolečinam v mišicah.

 

7. Okrepi imunski sistem

Pretvarjaj se, da je voda vroča.

V naravi in v hladni vodi si izpostavljen večjemu številu klic. Glede na študijo, objavljeno v publikaciji Free Radical Biology and Medicine, redno plavanje v ledeni vodi okrepi raven antioksidanta glutationa, kar regulira procese vseh drugih antioksidantov v telesu, zmanjšuje tveganje za bolezni srca in raka.

 

8. Poveča libido pri moških

Študije angleškega inštituta Thrombosis Research Institute kažejo, da izpostavljanje ledeni vodi povečuje proizvodnjo testosterona, kar poveča moški libido. Pri ženskah ne deluje na enak način, vendar šok ledene vode zagotovo dvigne raven energije in sprosti endorfine, zaradi česar se tudi ženske odlično počutijo.

 

9. Omili bolečino

Pa ne zato, ker bi te preveč zeblo, da bi lahko karkoli občutil. Rude Health’s Outdoor Swimming Society trdi, da plavanje v ledeni vodi pospeši pretok krvi, kar izboljša cirkulacijo, zaradi česar prizadeta mesta na telesu hitreje ozdravijo, in s tem se bolečina omili. Enako se zgodi, če prizadeto mesto izpostavljamo izmenično topli in hladni vodi – pa še zabavno je.

 

10. Izboljša plavalne sposobnosti

Plavanje v ledeni vodi je OK.

Tako kot tek v naravi topi več kalorij in telo prisili, da se prilagodi na bolj naraven način teka, tudi plavanje v naravi telo prisili, da da več od sebe. Kalorije boš kuril, da bi se ogrel, pa tudi zato, da premagaš tok, veter in druge ovire. Če hočeš postati boljši plavalec, pozabi na bazen.

 

Sedaj pa globoko vdihni in skoči v ledeno vodo! Uživaj!

 

https://www.dostop.si/Slikevsebina/fotograf.JPGRed bull (vir)
https://i0.wp.com/www.dostop.si/Slikevsebina/fotograf.JPG?w=780splet (vir)

Sorodni članki

Back to top button