Šport

Smučišča v Sloveniji vabijo na bele strmine, Rogla po nekaj dneh zaprta

"Kljub veliki želji upravljavcev smučišča in smučarjev se je izkazalo, da je dejansko število smučarjev predvsem v luči vladnega ukrepa, ki gibanje omejuje zgolj na občino bivanja, zelo majhno," so odločitev o zaprtju pospremili v podjetju Unitur.

“Ker je podjetje Unitur gospodarski subjekt, ki mora v tej nepredvidljivi situaciji ravnati še posebej odgovorno, smo bili primorani sprejeti odločitev, da se smučišče Rogla od vključno torka ponovno zapre,” so zapisali. Dodali so, da bodo ukrepe še naprej skrbno spremljali in se jim sproti prilagajali.

Smučišče Rogla je sicer prve smučarske naprave zagnalo minulo soboto. V podjetju Unitur, ki ga upravlja, obiskovalce prosijo za razumevanje. Smučarje pozivajo, naj spremljajo obvestila na njihovih spletnih straneh in družbenih omrežjih.

Številni Gorenjci so ta konec tedna okusili snežne radosti

V kranjskogorski občini so minuli konec tedna našteli veliko obiskovalcev. Posebej so bile obremenjene najbolj poznane turistične točke, upoštevanje vseh ukrepov pa so spremljali redarji, policisti in inšpektorji. Slednji so obiskali tudi Vogel in Krvavec, kjer je bilo zaradi megle manj smučarjev. S ponovnim zagonom pa so zadovoljni na Zatrniku.

Kot je za STA ocenil direktor Turizma Kranjska Gora Blaž Veber, so žičnice delale z nekimi normalnimi obrati in do prevelike gneče ni prihajalo. Drugače je bilo na nekaterih drugih točkah v občini. Zlasti so bile obljudene priljubljene naravne znamenitosti in sprehajalne točke, kot so Planica, Jasna in Tamar. Veber je sicer prepričan, da je v 24 kilometrov dolgi dolini dovolj prostora za vse.

Upoštevanje ukrepov za preprečevanje širjenja okužb sicer nadzirajo tudi zdravstveni inšpektorji. Ta konec tedna so obiskali tudi Vogel in Krvavec. Povsod zagotavljajo, da so inšpektorji z vpeljanimi ukrepi na smučiščih zadovoljni.

Kot je poudaril Luka Vrančič iz RTC Krvavec, se zelo trudijo z ukrepi in tudi s pozivanjem smučarjev, naj jih upoštevajo. “Hvaležni smo, da lahko v teh časih smučamo, zato se moramo držati pravil, da bomo lahko nadaljevali smučarsko sezono,” je izpostavil Vrančič, ki je prepričan, da se tega zaveda tudi velika večina smučarjev.

Še posebej veseli so začetka sezone na Zatrniku, kjer je po vrsti let ta konec tedna znova stekla smuka. Ekipa RTC Zatrnik, ki je letos začela z oživljanjem nekdanjega priznanega smučarskega središča, je za začetek zagnala nizkovrvne vlečnice. Kot je povedal direktor RTC Zatrnik Aleš Zalar, je bil obisk zelo dober. Smučarji, predvsem družine z malimi otroki, so prišli iz cele Gorenjske in ne le bližnje okolice. Dober je bil tudi odziv samih Gorjancev, ki so jim ponudili brezplačne vozovnice.

V nedeljo se je sezona začela tudi na Kaninu, smučišče Cerkno ostaja zaprto

Na najvišjem slovenskem visokogorskem smučišču Kanin so po odpravi vseh tehničnih motenj v nedeljo odprli letošnjo zimsko sezono. Obratujeta dve napravi, krožnokabinska žičnica in vlečnica Podi. Smučarjem je na Kaninu na voljo osrednja kaninska proga Skripi med postajama D in C, najmlajšim pa proga Podi na vrhu smučišča. Predprodajo vozovnic so podaljšali do 23. decembra.

Na Smučarskem centru Cerkno so medtem predvidevali, da bodo letošnjo zimsko sezono odprli ta konec tedna. Vendar to ni bilo mogoče. Kot pojasnjuje direktor Hotela Cerkno, pod okrilje katerega sodi tudi smučarski center, Jože Oplotnik, so smučarske naprave sicer pripravljene. Soočajo pa se z dvema ključnima problemoma. Prvi je pomanjkanje snega, drugi pa aktualni ukrepi oz. sklepi vlade in priporočila NIJZ.

Mariborsko Pohorje za seboj že drug uspešen vikend

Na Mariborskem Pohorju so prejšnjo soboto prvi začeli novo smučarsko sezono. Obratujejo sedežnica Pisker na areškem delu ter na mariborskem sedežnica Sleme in oba trakova Bejbike.

 

 STA
Pixabay

Uredništvo DOSTOP.si

Uredništvo portala DOSTOP.si

Sorodni članki

Back to top button