IzobraževanjeKulskoKulturaRecenzije

Dočakali smo premiero kratkega študentskega igranega filma Čakalnica

V Mariboxu smo si premierno ogledali kratki igrani film Čakalnica, ki so ga posneli študenti Fakultete za elektrotehniko, računalništvo in informatiko (FERI) Univerze v Mariboru. Med njimi sta bila tudi Dostopova (bivša) sodelavca: Nejc Vehovec in Miha Horvat.

Premiera kar na velikem platnu

Ob gledanju filmov se redkokdo vpraša, kako so bili posneti. Vendar posneti film ni tako enostavno, kot se morda zdi na prvi pogled. O tem smo se lahko prepričali na premieri kratkega igranega filma Čakalnica. Tega so v celoti, od scenarija pa vse do promocije filma, ustvarili študenti 2. letnika magistrskega programa medijske komunikacije na FERI UM. Kratki igrani film je svojo premiero doživel kar na velikem platnu v kinodvorani Mariboxa.

Film je nastajal v sklopu dveh predmetov: Režija in predprodukcija ter Praktikum: Produkcija za medije, ki ju je vodil profesor dr. Uroš Zavodnik in asistenta Jani Pavlič in Matevž Pucer. Pred premiero so vsi trije pozdravili množico, ki je napolnila dvorano in z nami delili nekaj anekdot pri nastajanju filma. Tudi študenti so kasneje potrdili, da je bilo vzdušje in sodelovanje s profesorjem in asistentoma sproščeno, a hkrati profesionalno.

Nagovorila nas je tudi producentka Atena Bošnjak, ki je skrbela za organizacijo snemanja, promocije, komunikacijo pa tudi za kuhanje kave na snemanju. To je namreč potekalo tri dni, od jutra do večera, na dveh lokacijah. V ekipi je sodelovalo 12 študentov, ki so si sami izbrali vloge pri ustvarjanju filma. “Na koncu si je vsak izbral pravo vlogo, nekako naravno smo se porazdelili,” je o izbiri zadolžitev in dela povedala Atena.

Triler, ki te ne pusti ravnodušnega

Po kratkih nagovorih je sledila težko pričakovana premiera. Čeprav gre za kratki format filma, ima Čakalnica izjemno premišljeno in globoko zgodbo, ki jo je ekipa prikazala s pomembnimi podrobnostmi. Zdelo se je, da gledamo vrhunsko dodelan triler in ne prvo produkcijo študentske ekipe. Zgodba te kar posrka vase in te ne izpusti vse do konca. Scenarij zanjo je napisal Tomi Perša, nekaj sprememb in popravkov pa je pred snemanjem prispevala tudi preostala ekipa.

Kaj pa vsebina? Ne želimo uničiti prve izkušnje ob ogledu, zato naj povemo le, da zgodba sledi Viktorju (Luka Potpara), ki se znajde v čakalnici še z dvema drugima osebama, Arturjem (Uroš Zavodnik) in Matildo (Katarina Žilavec).

čakalnica
Zgodba govori o Viktorju, ki pride v čakalnico ambulante, kjer že čakata starejši gospod in dekle. Kmalu se mora soočiti s svojimi strahovi in občutki.

Visok nivo produkcije, ki ga je povezovala zagnanost in sproščenost

Premiernemu predvajanju je sledila še okrogla miza z režiserjem Miho Horvatom, producentko Ateno Bošnjak ter igralcema Katarino Žilavec in Luko Potpara. Luko smo že lahko srečali na malih ekranih kot stranskega igralca v slovenskih serijah, za preostale igralce pa je Čakalnica predstavljala novo izkušnjo. V filmu sta zaigrala še Nina Bajzek, v vlogi medicinske sestre in Igor Sedlarević, v vlogi Teodorja.

Miha in Atena sta na okrogli mizi razkrila, da je vsak član ekipe odlično opravil svojo nalogo. Vodila jih je močna notranja motivacija, kar je omogočilo gladko sodelovanje in vrhunski izdelek. Za vsako odločitvijo je stala celotna ekipa, čeprav ima v realnosti najpogosteje zadnjo besedo producent. Srečali so se tudi z nekaj izzivi, ki so jih kot pravi študenti reševali še nekaj ur pred premiero.

Katarina in Luka sta bila navdušena nad visokim nivojem produkcije in profesionalnostjo ekipe. Seveda pa ni manjkalo tudi smeha in študenske sproščenosti. Priznala sta, da do polovice snemanja sploh nista čisto razumela scenarija. Ker zaradi logistike niso snemali kronološko, je bila njuna zmeda še bolj razumljiva. A na koncu sta vseeno odlično odigrala svoji vlogi.

Čakalnica
Od desne proti leve: glavni igralec Luka Potpara, glavna igralka Katarina Žilavec, producentka Atena Bošnjak in režiser Miha Horvat.

In kakšni so bili občutki po koncu premiere?

“Noro. Očutek je, kot da se nam je kamen odvalil od srca, ampak taki fajni kamen, ki bi ga dala nazaj na srce,” je občutke strnila producentka Atena. Vendar pa dela še ni konec, saj že pridno načrtujejo, na katere filmske festivale bodo prijavili film Čakalnica.

Kaj pa sta po premieri povedala naša Dostopovca, režiser Miha Horvat in asistent snemalca ter osvetljevalec Nejc Vehovec? “Občutki so pune vreji,” sta bila navdušena čisto po mariborsko. “Kljub temu, da je bilo izjemno naporno, tam smo bili po 12 ur, je bila pa vsaka sekunda, vsaka minuta res fajn,” je snemanje opisal Nejc. “Potem pa prideš domov zadovoljno utrujen in se res vredu počutiš. Tak’ da – bolano,” je še dodal.

Se v prihodnosti vidita v filmski industriji? Oba sta pritrdila, Miha pa je dodal, da si le količine stresa ne predstavlja. “Že po tem kratkem filmu, ki smo ga posneli … Ne predstavljam si (stresa), ko pa snemajo filme za 200 milijonov.”

Če te zanima, kaj čaka Viktor, imaš še eno priložnost za ogled. Ponovno predvajanje filma bo kmalu potekalo na FERI-ju, zato pozorno spremljaj družbena omrežja medijskih komunikacij.

Urška JAKOPIN
Patrik KOCIPER

Urška Jakopin

Urednica

Sorodni članki

Back to top button