Kulsko

Poznaš razloge, zakaj mačke predejo?

Zmotno velja, da mačke predejo le, ko so srečne. Raziskovalci so namreč odkrili vreč različnih razlogov za to edinstveno mačje početje.

Večina od nas zagotovo misli, da mačke predejo le od zadovoljstva in užitka. Kot pri mnogih mačjih vedenjih tudi pri predenju obstaja več kot en razlog zakaj mačke to počnejo.

Kako mačke sploh predejo?

Lastniki mačk se morda sprašujejo ne samo, zakaj mačke predejo, pač pa tudi, kako to počnejo? Mačke za tovrstno početje nimajo posebnega dela telesa ali glasovnega organa, ki bi jim omogočal predenje. Namesto tega zvok izvira iz hitrih gibov v njihovem govornem polju. Znanstveniki razlagajo, da se predenje začne kot signal iz osrednjega živčnega sistema, ki potuje do mišic v glasovnem sistemu. Omenjene mišice se zelo hitro zategnejo in sprostijo, medtem ko mačka vdihe in izdihne, da povzroči vibracije, ki jih lahko čutimo in slišimo.

mačke, predenje, mačje predenje
Ali naši hišni ljubljenčki predejo samo od zadovoljstva?

Zakaj mačke torej predejo?

Kljub temu, da so mačji mladiči ob rojstvu slepi in gluhi, predenje zaznavajo že ob rojstvu. Mladiči tako znajo slediti vibracijam, ki jih privedejo nazaj k mami mački po hrano in toploto. Po drugi strani pa veterinarji verjamejo, da mladiči s predenjem pokažejo, da so v redu in se na ta način tudi lažje povežejo z mamo mačko.

Veterinarji pojasnjujejo, da mačji mladiči predenje uporabljajo za praktično karkoli. Najsi gre za izražanje veselja in zadovoljstva, ali pa blažitve bolečin. Izpostavljajo še, da ne predejo le hišne mačke, pač pa tudi gepardi, risi in pume. Velike mačke kot so levi, tigri, jaguarji in snežni leopardi ne predejo na enak način kot njihovi manjši sorodniki.

Kaj pomeni mačje predenje?

Seveda lastniki mačk mačje predenje slišimo takrat, kadar se naši ljubljenčki počutijo sproščeno in prijazno. Ampak pozor! Predenje pri mačkah lahko zaznamo tudi, ko so lačne, pod stresom ali v bolečinah. Veterinarji pri tem opozarjajo, da je naivno misliti, da lahko mačke predejo samo iz enega razloga. To celo enačijo s primerjavo, da bi se ljudje smejali samo iz enega razloga.

mačke, predenje, mačje predenje
Ali veš, kaj pomeni mačje predenje?

Kako lahko ugotovimo, zakaj prede naša mačka?

Čeprav predenje v večini primerov pomeni mačje zadovoljstvo, vseeno obstaja način, kako ugotovimo, zakaj naši ljubljenčki predejo.

Veterinarji pravijo, da je najboljši način za ugotovitev sporočila predenja naše mačke ta, da pogledamo, kaj se dogaja v njeni okolici. Če je na primer čas za večerjo, nas naš kosmatinec morda opozarja na to, da si želi hrano. Če mačka prede in nas nato ugrizne, je verjetno jezna ali napadalna. Če pa naša mačka neprestano prede več kot 24 ur je morda čas za obisk veterinarja.

Vendar ne pozabi … Če je tvoja mačja prijateljica udobno nameščena v tvojem naročju, zagotovo prede od zadovoljstva!

DOSTOP.si / RM
Unsplash

Sorodni članki

Preberi še
Close
Back to top button