NoviceŠtipendije

Ministrstvo: državna štipendija bo izplačana 10. oktobra in 10. novembra

Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti prejemnike državnih štipendij obvešča, da bodo štipendije izplačane 10. oktobra za september in 10. novembra za oktober.

Za september bodo državne štipendije izplačane 10. oktobra, za oktober pa 10. novembra. Za vse odobrene in še neizplačane vloge v navedenih datumih bosta tudi dodatni izplačili. Izvedeni bosta 26. oktobra in 25. novembra, so sporočili z ministrstva. Državna štipendija je dopolnilni prejemek, namenjen kritju stroškov, ki nastanejo v času šolanja.

Dodeljujejo jo pristojni centri za socialno delo tako za študij v Sloveniji kot za študij v tujini na javno veljavnem izobraževalnem programu in izobraževalni ustanovi.

Dijaki prvo vlogo za uveljavljanje državne štipendije vložijo v avgustu, študenti v septembru. Za nadaljnje prejemanje štipendije po novem ni treba več oddati vloge. Če pogoje za štipendijo izpolniš med letom, lahko vlogo vložiš tudi med letom. Pri tem ti štipendija pripada od prvega dne naslednjega meseca po vložitvi vloge.

Če dijak ali študent uveljavlja dodatek za bivanje ali dodatek za uspeh, pa je treba dokazila še vedno predložiti oziroma poslati na pristojni center za socialno delo.

Za pridobitev takšne štipendije letošnji dohodek gospodinjstva ne sme presegati 1104,33 evra na osebo.

Kako visoka je državna štipendija, je sicer odvisno od dohodkovnega razreda, v katerem je družina. Če je družina v prvem dohodkovnem razredu, kar pomeni, da njen dogodek na družinskega člana ne presega 334,64 evra, mladoletni dijak dobi 112,25 evra štipendije, polnoletni pa 224,51. Če je družina v sedmem dohodkovnem razredu, kar pomeni, da dohodek na družinskega člana ne presega 1104,33 evra, mladoletni dijak prejme 27,12 evra štipendije, polnoletni pa 54,23, je razvidno z vladnih spletnih strani.

STA
Unsplash

Sorodni članki

Back to top button