Šport

Simon Marčič tudi letos na dirki reli Dakar

Simon Marčič na reli Dakar, ki velja za eno najtežjih vzdržljivostnih tekmovanj na svetu, ponovno zastopa slovenske barve. Iz prvotne Afrike se je pred 10 leti prestavil na drugo stran sveta, v Južno Ameriko, letošnji pa se odvija v Savdski Arabiji.

Tudi na letošnji 42. izvedbi reli Dakar je prisoten Simon Marčič, asistent na Fakulteti za energetiko Univerze v Mariboru. Tokrat bo na peščeno podlago podal z novim motorjem, in sicer z najboljšo repliko tovarniškega dirkalnika, ki ga je mogoče dobiti na prostem trgu. Po lanskoletnem prisilnem odstopu zaradi padca pokvarjenega motorja, si letos želi končati na stopničkah ali pa vsaj med prvih pet v svojem razredu tj. brez asistence, v kateri bo tekmovalo 42 dirkačev.

Dan 1

Po prvem dnevu je Marčič končal na 71. mestu, in sicer z zaostankom slabe ure in pol. V svoji kategoriji pa je bil znotraj prve deseterice. Po 752 km prevoženega skalnatega terena je bil zadovoljen tako s traso, kot tudi z motociklom. Po končani etapi je povedal, da je treba tempo počasi stopnjevati, ker je najtežji sipinski del šele na koncu dvotedenskega relija.

Dan 2

Druga etapa (401 km) je bila zelo prašna. Posledično je bilo prehitevanje zelo težavno in tudi tvegano. Posledice takšnega terena je Marčič občutil že na svojem prvem Dakarju, ki ga je moral zaključiti zaradi zlomljene roke. Do konca je še 7000 km in Marčič se zaveda, da bo na voljo veliko možnosti za prehitevanje, ki ne bodo rizične.

This slideshow requires JavaScript.

Dan 3

“To je Dakar!” je po prevoženih 504 km dejal Marčič. Na tretji etapi je po približno 100 km vožnje ostal brez nosilne matice zadnjega kolesa. S kančkom sreče in svojo iznajdljivostjo je težavo delno odpravil in uspel priti do tabora. Za STA je dejal: “Res nisem vedel, s čim naj nadomestim manjkajočo matico, brez katere je os zadnjega kolesa seveda neuporabna in motocikel nevozen. Potem pa sem v bližini zagledal kamele, ki so imele posodo za vodo povezano z močno žico. To žico sem uporabil na navoju kot matico, a sem jo seveda moral vsakih nekaj kilometrov zategovati.” Dober rezultat se mu je tako žal izmuznil. Etapo je končal na 122. mestu in v skupni razvrstiti nazadoval na 101. mesto.

Dan 4

Po nočnem popravljanju dirkalnika se je Simon Marčič ponovno odpravil na pot. Po prevoženih 676 km je etapo končal na 63. mestu in v skupni razvrstitvi napredoval na 88. mesto. Po četrti etapi njegov zaostanek za vodilnim slabih 9 ur.

Dan 5

Nastopila je prva sipinska etapa, ki jo je Marčič zelo dobro izkoristil. Pokazal je iz kakšnega testa je. Večino etape je v svojem razredu vozil na 4. mestu, dan pa zaključil na 7. Dan je zaključil na 55. mestu, v skupni razvrstitvi pa je napredoval za 6 mest in je dan zaključil na 82. mestu. “Vesel sem, da ni več uničujoče skalnate podlage in nevarnega prahu, ki onemogoča prehitevanje. Jutrišnja peščena etapa bo brutalna, organizator pričakuje celo, da je mnogi motoristi do noči sploh ne bodo mogli končati. Sam pa komaj čakam na težke sipine, kjer lahko pokažem, kaj znam. Z današnjim rezultatom sem zadovoljen, po težavah z matico se počasi prebijam nazaj v prvo deseterico v svojem razredu. Jutri nas čaka pravi peščeni pekel. A to je Dakar in zaradi takih etap smo tukaj,” je po zaključeni etapi za STA dejal Marčič.

Dan 6

Šesta od dvanajstih etap je postregla z 830 km dolgo preizkušnjo. Simon Marčič jo je zaključil na 7. mestu v svoji kategoriji. Med vsemi motoristi pa se nahaja na 51. mestu. Po končani etapi je na svojem Instagramu @simon_marcic_13 objavil, da je srečen, ker je na tej zelo težki etapi dosegel zelo dober rezultat.

 

Tomislav PETROVIĆ / STA
Denis JANEŽIČ
ikona snemalec Denis JANEŽIČ

Tomislav Petrović

Bivši odgovorni urednik

Sorodni članki

Back to top button