Šport

Kako športati v času nujne samoizolacije

Pobuda #ostanidoma ne pomeni, da moraš cele dneve sedeti na kavču! Lahko greš tudi na zrak, a pri tem nujno upoštevaj pravila in navodila o pravilni samoizolaciji!

Če hočemo, da se situacija čim hitreje izboljša, je nujno upoštevati navodila o samoizolaciji, ne glede na to koliko je kdo star. To pomeni, da se ne družimo z nikomer drugim kot z družinskimi člani oz. ljudmi s katerimi delimo dom. A to ne pomeni, da moramo ves dan sedeti na domačem kavču, lahko smo tudi aktivni. To je celo priporočljivo, če upoštevamo določena pravila.

Tu je nekaj nasvetov:

  1. Če imaš možnost rekreacije doma, na domačih fitnes napravah, kolesarskem trenažerju, plezalni stenici na podstrešju ipd., je to dobra alternativa, a obisk narave, vsaj nekajkrat na teden, se vseeno priporoča. Svež zrak in sonce sta dokazano dobra za krepitev imunskega sistema, dobro počutje in motivacijo.
  2. Nujna je seveda izbira lokacij v naravi, kjer ni drugih ljudi. Za to je včasih potrebno zaviti le malo proč od najbolj popularnih poti. Ne hodi tja, kjer se ljudje gnetejo na istih klopcah, kramljajo na isti razgledni točki in jejo malico za mizami pred zaprtimi kočami in gostilnami. To je narobe in ni več samoizolacija! Virus z lahkoto preskoči tudi na zraku!
  3. Rekreiraj se sam ali v družbi družinskih članov. Nikakor v skupini s svojimi tekaškimi, kolesarskimi in drugimi kolegi!
  4. Če je le mogoče, izbiraj lokacije blizu doma, ki jih že dobro poznaš. Še posebej, če greš tečt, kolesarit ali pešačit povsem sam. Če se le da, izbiraj lokacije, do katerih ne potrebuješ prevoza. Če se moraš do narave zapeljati, stori to brez postankov, tja in nazaj, s svojim vozilom.
  5. Tudi v naravi se drži navodil o oddaljenosti od drugih, se pravi, da tudi najkrajši čvek z naključnim mimoidočim poteka na razdalji vsaj meter in pol, raje več.
  6. Med športanjem bodi izjemno pazljiv, da se ne poškoduješ, saj nočeš še dodatno obremenjevati zdravstvenega sistema – bolnišnic, zdravnikov in reševalcev!

Obiskovanje gora, vključno s turnim smučanjem, se odsvetuje, saj je tu verjetnost, da gre kaj narobe, toliko večja, morebitno hitro reševanje pa pod vprašajem. Podobno velja za vse športe s povečanim tveganjem, tudi kolesarske spuste. Če greš na kolo izberi lahko in relativno kratko turo, brez tveganj. Naj rekreacija tudi ne bo preveč intenzivna, saj prevelik napor lahko oslabi imunski sistem.

Po zaključenem treningu:

  1. Po turi pojdi takoj domov, ne na pijačo s kolegi! Če drugače ne znaš zaključiti s turo, v naslednjih tednih ta ritual opravi kar doma, v krogu družine, pa čeprav s čajem. Zna biti fino!
  2. Če doma nimaš fitnes naprav, kolesarskega trenažerja ali plezalne stenice na podstrešju in ti narava trenutno ne diši, morda vzemi sesalec in telovadi z njim po celem stanovanju. Mogoče od tega ne boš dobil nore kondicije in sixpackov, boš pa imel spet čisto stanovanje.

Ker se situacija spreminja hitro, je možno, da se navodila s strani pristojnih nenapovedano spremenijo, zato tega prispevka ne jemlji kot edini vir informacij o tem kaj se priporoča in kaj ne.

 

 Red Bull
Lorenz Richard/Red Bull Content Pool

 

Sorodni članki

Back to top button