Šport

Mednarodni odbor za nogometna pravila je potrdil pravilo petih menjav

Mednarodni odbor za nogometna pravila (Ifab) je v Dohi v Katarju dokončno potrdil uvedbo pravila petih zamenjav na nogometni tekmi.

Predsednik Mednarodne nogometne zveze (Fifa) Gianni Infantino pravi, da pravilo petih menjav uživa močno podporo celotne nogometne skupnosti. Zato so pravilo petih menjav na letni skupščini Ifaba v Dohi v Katarju potrdili in uvrstili med redna pravila nogometa.

Govorili so tudi o uporabi novega polavtomatskega sistema VAR za določanje prepovedanega položaja, ki ga namerava Fifa uporabiti med svetovnim prvenstvom v Katarju od 21. novembra do 18. decembra. se bo nadaljevalo. Njegovo uporabo je predsednik Infantino ocenil kot “zaenkrat zelo zadovoljivo”.

Strokovnjaki bodo odločili, ali ga bodo že uporabili na SP, ki se bo začelo 21. novembra. Sistem, ki so ga testirali v zadnjih dveh letih, naj bi prepovedani položaj zaznal v le nekaj sekundah.

Razpravljali so tudi o žgočih vprašanjih, ki zadevajo možnost zamenjave igralca v primeru pretresa možganov.

Opozorili so tudi na pomanjkanje spoštovanja sodnikov in problematiko njihove varnosti, kar so opredelili kot svetovni problem. Člani Ifaba so se strinjali, da se bodo tem vprašanjem še posebej posvetili. Med možnimi rešitvami je tudi uporaba kamer, ki bi jih na sebi nosili sodniki.

STA
Arhiv DOSTOP.si

Sorodni članki

Back to top button