Šport

Slovenska košarkarska reprezentanca zmagala z Nemčijo in se uvrstila na SP

Slovenski košarkarji so si z zmago v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo s 81:75 proti Nemčiji včeraj v Kopru zagotovili tretji nastop po vrsti na velikih tekmovanjih. Slovenija se na SP sicer vrača po izpuščenem turnirju pred tremi leti.

To bo njen četrti nastop na turnirju svetovne elite. Prvič je nastopila 2006 v Saporu in Tokiu, 2010 je igrala v Turčiji, 2014 pa v Španiji. Svetovno prvenstvo na Japonskem, Filipinih in v Indoneziji od 25. avgusta do 10. septembra prihodnje leto pa bo naslednja priložnost za trenutno generacijo z Luko Dončićem na čelu, da dokaže svojo težo v svetovnem merilu.

Z uvrstitvijo na svetovno prvenstvo, ki jo je danes v Kopru ob odsotnosti igralcev iz lige NBA in evrolige priigrala pomlajena izbrana vrsta, je Slvoenija dobila novo priložnost za odmevno mednarodno uvrstitev.

Tega se je razveselil kapetan reprezentance Edo Murić, eden od redkih danes na igrišču, ki so okusili igranje na zadnjih velikih tekmovanjih. “Zelo smo veseli, da smo se uvrstili na SP, saj smo zadnjega na Kitajskem gledali po televiziji. Slovenija si zagotovo zasluži mesto na takem tekmovanju,” je dejal.

Predvsem ga je razveselilo, da se je Slovenija uspela kvalificirati s pomočjo mladih igralcev, kot sta Žiga Samar in Urban Klavžar, ki so na zadnjih kvalifikacijskih tekmah pokazali svoj talent. “V čast mi je bilo igrati z njima in seveda z vsemi ostalimi, ki so prav tako pokazali srce in trdo delali, da bomo naslednje poletje spet uživali v predstavah Slovenije,” je dodal.

Reprezentanca se je na SP uvrstila s pomlajeno, a talentirano ekipo

Oslabljena in pomlajena slovenska reprezentanca, ki je v petek zmagala že v Izraelu, je tudi v Kopru do uspeha prišla z borbeno in taktično zrelo predstavo. Pot do dveh točk proti tretji ekipi z evropskega prvenstva v Berlinu, ki je podobno kot Slovenija nastopila le s peščico igralcev iz septembrskega turnirja, je nakazala v tretji četrtini, ki jo je dobila s 25:10.

Pod vodstvom naveze Žiga Samar – Jordan Morgan je prednost v tretji četrtini povišala na 61:48. V zadnjih desetih minutah pa jo je kljub seriji dvanajstih točk Nemčije v zaključku tekme uspešno zadržala.

Pri Sloveniji se je le šest igralcev vpisalo med strelce. Največ točk je dosegel Jordan Morgan, ki je zbral 22 točk (met 9:14) in 13 skokov. Samar je dosegel 12 podaj in 14 točk (met 6:14), po 14 točk pa sta prispevala še Murić (met 6:10) in Miha Lapornik (met 3:9). V nemških vrstah je bil z 21 točkami prvi strelec David Krämer.

Po pomembni zmagi Slovenije se je oglasil superzvezdnik Dallas Mavericks Dončić. Na Twitterju je delil novico Košarkarske zveze Slovenije, da se je Slovenija četrtič v zgodovini uvrstila na SP.

Že prejšnji teden pa je o svoji nadaljnji reprezentančni poti spregovoril tudi Dragić, ki v pogovoru za Fibino spletno stran ni želel niti zanikati niti potrditi, ali bo reprezentanca nekaj, kar ga zanima, če se ta uvrsti na SP. “Nisem rekel ne in nisem rekel da. Ne vem še. Vse je odvisno, v kakšnem fizičnem stanju bom,” je dejal Dragić, ki je uspešno odprl novo sezono pri Chicago Bulls.

Na SP so se uvrstile tudi druge evropske ekipe

Do SP je sicer še precej časa in do takrat bo košarkarska javnost dobila odgovore še na mnoga druga vprašanj, predvsem o vseh udeležencih turnirja. Slovenija in Litva, ki je včeraj v Podgorici v skupini K s 65:56 premagala Črno goro, sta v zgodnjih večernih urah postali 14. in 15. udeleženki turnirja.

Še pred koncem dneva pa sta se iz stare celine na SP uvrstili še Francija in Grčija. Prva je v Pauu premagala Bosno-Hercegovino z 92:56 in se zavihtela na vrh skupine K. Grčija pa je v skupini I s 72:70 v Monsu premagal Belgijo. Na turnir se je doslej tako uvrstilo 17 reprezentanc, iz Evrope že pred današnjim dnem Finska, Nemčija, Italija, Latvija in Španija.

Na turnirju bo sicer drugič v zgodovini po turnirju leta 2019 nastopilo 32 reprezentanc. Žreb skupin svetovnega prvenstva bo potekal marca prihodnje leto v Manili.

STA
Arhiv DOSTOP.si

Sorodni članki

Back to top button