Šport

SP v odbojki: Slovenci so po porazih z Italijo in Brazilijo četrti na svetu!

Slovenska moška odbojkarska reprezentanca je na svetovnem prvenstvu osvojila četrto mesto. Potem ko se je uvrstila v domačem delu uvrstila v polfinale, je v Katovicah izgubila oba dvoboja, po Italijanih v polfinalu jih je v malem finalu premagala še Brazilija. Brazilci so bili boljši s 3:1 (18, 18, -22, 18).

Slovenskim odbojkarjem ni uspel veliki met, da bi si po treh srebrnih kolajnah na evropskih prvenstvih okitili tudi s kolajno na svetovnem prvenstvu. Izbranci Gheorgeja Cretuja so se sicer srčno borili, a v odločilnih trenutkih niso našli orožja za brazilske začetne udarce. Ti so bili razlog, da se Južnoameričani veselijo svojega sedmega odličja na svetovnih prvenstvih, prvega bronastega.

Za razlike od tekme z Italijani so Slovenci z izjemo tretjega nize dobro začeli. Toda le majhen padec zbranosti so izkušeni tekmeci znali izkoristiti, si priboriti prednost in jo držati do konca.

Slovenci so zaostajali z 0:2 v nizih in 8:14 v tretjem, toda niso se hoteli predati. Tekmeca so z osvojenim nizom in tudi vodstvom 4:0 v četrtem nizu prestrašili, a kakovost je bila vendarle na strani Brazilcev, ki so zasluženo zmagali.

V boju za zlato kolajno sta zaigrali Poljska in Italija, s 3:1 v nizih je slavila Italija.

Razočaranje je veliko, a kmalu bodo začeli ceniti tudi 4. mesto

“Javim, ko bomo prespali. Trenutno je razočaranje veliko, naš cilj je bila kolajna, pa ne katerakoli, ampak zlata,” je sicer takoj po tekmi dejal razočarani Dejan Vinčić.

“Treba je povedati, da nam ta ‘final four’ ne leži. Mi težko igramo dve zaporedni tekmi, ker potrebujemo 120 odstotkov, da se lahko merimo z vrhunskimi ekipami, ki imajo mogoče več kakovosti. Upal sem, da bo tokrat drugače, Brazilci so bili premagljivi, Poljaki so nam to pokazali,” je dejal Rok Možič.

Gregor Ropret: “Rekel bi, da je to maksimum. Dali smo vse od sebe, zaslužili bi si še en niz, a takšna je odbojka. Mi smo se borili do konca, a kaj več kot enega niza nam ni uspelo izboriti.”

“Kar se tiče urnika tekem, je ‘brezveze’ komentirati. Že tolikokrat je bilo isto, zelo dobro so naredili celoten koledar prvenstva, potem pa najbolj pomembni tekmi v dveh zaporednih dneh, česar ni v nobenem drugem športu. Kar pa se tiče celotnega prvenstva, pa sem rekel že v Stožicah. Žal mi je, da nismo mogli tam končati SP, ker bi bilo s takimi navijači in podporo še kaj drugače. A tako je, te dni so imeli Italijani in Brazilci več kakovosti kot mi. Dvigniti moramo naš ‘side-out’ in našo odbojko,” pa se glasi ocena dogajanja na SP kapetana Tineta Urnauta.

Ko je ocenil nastop na tekmi za tretje mesto, pa je dejal: “Kolektivna kakovost Italijanov in Brazilcev je na višji ravni. Ko mi serviramo, imajo dosti višji napad, boljšega kot mi. To gradi vsako tekmo, vsako ekipo. Mi smo na trenutke stopili na plin, jih spravili v težave, odlično odigrali, a generalno gledano, če je pet odstotkov razlike v napadu, se še lahko premaguje z drugimi elementi. Ko pa je deset, 15 odstotkov razlike, je nemogoče, da bi ena ekipa premagala drugo, vsaj odkar jaz igram odbojko, se to še ni zgodilo.”

STA
Arhiv DOSTOP.si

Sorodni članki

Back to top button