FotoŠportVideo

Skate park Maribor uradno otvoritev proslavil z državnim prvenstvom

Zadnjo oktobrsko soboto je zaznamovalo dolgo pričakovano odprtje novega Skate parka Maribor. Dopoldanska otvoritev se je nadaljevala z 2. slovenskim državnim prvenstvom v rolkanju. Največji skatepark je končno (tudi uradno) zaživel v vsej svoji sodobnosti in veličini.

Skate park Maribor, ki je po šestih dolgih letih prizadevanj končno ugledal luč sveta, je zgrajen po modernih smernicah in oblikovan po posvetovanju z njegovimi uporabniki. Maribor postavlja na sam vrh svetovne rolkarske scene. Prav poseben pa je tudi iz vidika načina izgradnje, saj so za zasnovo, ki ustreza trenutnim slogom rolkanja, uporabili tehniko vlivanja na licu mesta. Še ena privlačnost parka so moderne klopi, ki zaradi vgrajenih sončnih celic omogočajo sprotno polnjenje kamer in mobilnih telefonov. Tako je poskrbljeno, da bodo vsi izvedeni triki zagotovo ovekovečeni.

Maribor, Maribor ZA Sk8park, Športni objekti Maribor, slovensko državno prvenstvo v rolkanju, Luka Pen, skate park, Chris Khan, rolkanje
Slavnostni prerez traku, ki je simbolično nakazal novo obdobje mariborskega rolkanja.

Skate park, ki se nahaja v neposredni bližini OŠ Leona Štuklja, naj bi v prihodnosti predstavljal del še večjega projekta – parka ob Pekrskem potoku. Uporaba je namenjena vsem mladim (in po srcu mladim) ljubiteljem urbanega športa. Projekt sta sofinancirali Evropska unija in Republika Slovenija, da je do tega prišlo, pa je bilo potrebno približno šest let opozarjanja na dotrajanost starega parka (ta je bil zgrajen leta 2002) in širjenje zavesti o pomenu novega objekta. Za to gredo zasluge predvsem gibanju Maribor ZA Sk8park, ki je z vztrajnim delom vzpostavilo dialog z občino, ki je pobudnikom nato tudi prisluhnila.

Načrti za prihodnje obetajo veliko

Objekt Skate park Maribor bodo upravljali Športni objekti Maribor v sodelovanju s Slovensko rolkarsko zvezo, ki ima sedež v Mariboru, in projektom Maribor ZA Sk8park. Napovedujejo atraktivno dogajanje na Skate parku. Že v času bližajočih se krompirjevih počitnic načrtujejo izvedbo brezplačne tridnevne delavnice za osnovnošolce. V zraku pa je tudi aktualna pobuda, da bi Državni zbor prvi oktober razglasil za dan slovenskega športa, kar bi zagotovo predstavljalo priložnost za enega večjih dogodkov tudi na Skate parku.

Skate park končno odprt!

Skate park, ki ustreza željam in potrebam tudi najzahtevnejših obiskovalcev, je tako doživel uradno otvoritev. Slavnostno so ga otvorili podpredsednik Olimpijskega komiteja Slovenije mag. Janez Sodržnik, podpredsednik Slovenske rolkarske zveze Luka Pen, podpredsednik Športne zveze Maribor Iztok Kvas in podžupan Mestne občine Maribor dr. Samo Peter Medved. V govorih so izpostavili pomen novozgrajenega objekta, napovedali prihodnje dogajanje in se vsem zaslužnim zahvalili za dolgoletno podporo. Posebej so izpostavili izvrstno delo projektanta Davorja Miljkovića ter arhitetk Mateje Katrašnik in Polone Lipičnik, ki sta za svoje delo prejeli mednarodno nagrado.

Maribor, Maribor ZA Sk8park, Športni objekti Maribor, slovensko državno prvenstvo v rolkanju, Luka Pen, skate park, Chris Khan, rolkanje
Govorci od leve proti desni: dr. Samo Peter Medved, Iztok Kvas, mag Janez Sodržnik in Luka Pen.

Drugo Slovensko državno prvenstvo v rolkanju

Ko je bil slavnostno prerezan trak v barvah slovenske zastave, so se pričele priprave na Slovensko državno prvenstvo v rolkanju, ki je tokrat potekalo drugič. Na njem so se za najvišja mesta potegovali stari znanci rolkarskega občinstva (npr. Chris Khan, naš najboljše uvrščen rolkar, 14. na svetu) in povsem neznani obrazi. Prijavljeni so bili razvrščeni v pet kategorij. Po kvalifikacijskem delu, ki je potekal v JAM formatu – naenkrat so vozili trije tekmovalci po tri minute, je sledil finale. V finalu so imeli uvrščeni dvakrat po pol minute časa, da so pokazali, kdo je najboljši.

Maribor, Maribor ZA Sk8park, Športni objekti Maribor, slovensko državno prvenstvo v rolkanju, Luka Pen, skate park, Chris Khan, rolkanje
O obiskanosti prireditve priča dejstvo, da je bilo iz parka med tekmovalnim delom nenehno potrebno “odganjati” tiste, ki niso tekmovali.

“Uradnemu” delu tekmovanja je sledilo prikazovanje rolkarskih trikov “best trick”. Nagradni sklad za najboljše trike je bil ustvarjen kar na licu mesta, saj so vanj prispevali obiskovalci. Teh pa ni bilo malo, saj se je na skate parku trlo ljudi od jutra pa vse do zaključka, ko je že padla noč. Otvoritev z državnim prvenstvom je pokazala, kako enotna je rolkarska skupnost in kakšen potencial nadaljnje rasti še ima.

Najboljši od najboljših

Sledile so podelitve nagrad. Najboljše uvrščeni vseh kategorij so prejeli medalje in praktične nagrade organizatorjev.

Člani nad 20 let

 1. Chris Khan
 2. Luka Božič
 3. Matjaž Bedenik

Mladinci 16-19 let

 1. Tilen Slekovec
 2. Žan Hamršek
 3. Lovro Leban

Starejši dečki 12-15 let

 1. Anej Pinterič
 2. Andrej Čerček
 3. Nace Tomažič

Mlajši dečki do 11 let

 1. Žak Topolovec
 2. Frank Martinšek
 3. Jošt Fideršek

 

Sara VOCOVNIK
Boris OČKERL
ikona snemalec Nejc VEHOVEC

Sara Vocovnik

Novinarka

Sorodni članki

Back to top button