Glasba

Evrovizija 2020 odpovedana, odpadel tudi 50. festival Glastonbury

Evropska radiodifuzna zveza (EBU) je na svoji spletni strani objavila obvestilo, da je tekmovanje za pesem Evrovizije 2020, ki bi po napovedih moralo potekati v maju, odpovedano. Prav tako so organizatorji odpovedali tui jubilejni 50. festival Glastonbury.

Pri EBU so zapisali, da v aktualni situaciji po Evropi, enostavno ne morejo zagotoviti izvedbe tako obsežnega dogodka v živo. Niso se odločili za zamik datuma tekmovanja, ker bi to pomenilo skrajšanje časa priprav, ki bi ga imela do prihodnje Evrovizije letošnja zmagovalna država.

V trenutni situaciji se morajo tudi organizatorji držati ukrepov, zato mnogih dogodkov v letu 2020 ne bo na sporedu.

Prav tako po njihovih besedah Evrovizije ni mogoče izvesti brez gledalcev v studiu, saj za izvedbo tekmovanja kljub vsemu potrebujejo številčno ekipo, ki ne ustreza trenutnim omejitvam združevanja na Nizozemskem. Ne želijo pa si niti, da bi Evrovizija izgubila svoj tradicionalni duh, ki je pravzaprav v tem, da se v enem mestu združijo ljudje iz vse Evrope in se skupaj veselijo.

Evrovizija 2021 bo morda vseeno v Rotterdamu

S soorganizatorji in mestom Rotterdam nadaljevali pogovore o tem, da bi mesto vseeno gostilo tekmovanje v letu 2021. Ob tem so se zahvalili nizozemski organizatorski ekipi tekmovanja in vsem 41 državam, ki so sodelovale pri načrtovanju tekmovanja, ki bi po napovedih moralo potekati 12., 14. in pa 16. maja.

Slovenijo bi morala na Evroviziji predstavljati Ana Soklič s pesmijo Voda, imeli pa bi še enega neuradnega predstavnika. Nemčijo bi moral namreč zastopati 22-letni slovenski pevec Benjamin Dolić pod umetniškim imenom Ben Dolic s skladbo Violent Thing.

Odpovedan tudi 50. glasbeni festival v Glastonbury

Odpovedan je tudi britanski festival Glastonbury, so sporočili organizatorji. Festival naj bi sicer od 24. do 28. junija potekal na svoji običajni lokaciji na kmetiji Worthy v Somersetu blizu Glastonburyja v južni Angliji.

Še pred tednom dni so organizatorji naznanili, da na letošnji jubilejni 50. izdaji pričakujejo več kot 90 nastopajočih. Med glavnimi naj bi bili Paul McCartney, Taylor Swift, Diana Ross in Kendrick Lamar. Na festivalskih odrih naj bi se jim med drugim pridružili Pet Shop Boys, Dua Lipa, Noel Gallagher, Camila Cabello, Manic Street Preachers, Thom Yorke, Primal Scream in še mnogi drugi. Vstopnice za jubilejno izdajo so dali naprodaj oktobra, vseh 135.000 pa jih je pošlo v 34 minutah.

Festival Glastonbury je prvič potekal leta 1970, takrat se ga je udeležilo 1500 ljudi. Danes velja za enega največjih glasbenih festivalov na prostem.

 

 STA
 Pixabay

Sorodni članki

Back to top button