Šport

S prvima tekmama se je pričela liga NBA – kaj nas čaka v novi sezoni?

Danes ponoči se je začela nova sezona lige NBA. Z zmagama sta jo otvorili ekipi Bolton Celtics in lanski prvaki Golden State Warriors. Redni del se bo končal 9. aprila 2023.

Golden State Warriors so v minuli sezoni četrtič v zadnjih sedmih letih postali prvaki lige NBA, skupno pa sedmič v zgodovini tekmovanja.

Pozornost slovenske športne javnosti pa bo tudi to sezono usmerjena v Teksas, kjer bo Luka Dončić začel svojo peto sezono v dresu Dallas Mavericks. Zanimivo pa bo spremljati tudi igre Gorana Dragića pri Chicago Bulls in Vlatka Čančarja v Denver Nuggets.

LeBron James pred zgodovinsko sezono

Sedeminsedemdeseta sezona lige NBA bo šla verjetno v zgodovino. Pade lahko namreč rekord po številu doseženih točk v ligi, ki je v veljavi že skoraj 40 let. 5. aprila 1984 je namreč legendarni Kareem Abdul-Jabbar zadel svoj zaščitni met preko glave in na vrhu lestvice strelcev lige NBA prehitel Wilta Chamberlaina.

Abdul-Jabbar je nato igral še pet let in kariero zaključil v 42. letu starosti pri 38.387 točkah. LeBron James pa ima letos priložnost, da podre enega najbolj eminentnih rekordov v ligi, saj za Abdul-Jabbarjem zaostaja le 1326 točk.

Na četrtem mestu po številu doseženih točk v ligi NBA je Kobe Bryant (33.643), peti je Michael Jordan (32.292), šesti Dirk Nowitzki (31.560), sedmi Wilt Chamberlain (31.419), osmi Shaquille O’Neal (28.596), edini še aktivni košarkar poleg Jamesa v prvi deseterico pa je njegov soigralec Carmelo Anthony (28.289) na devetem mestu. Deseterico zaključuje Moses Malone (27.409).

V ligi tudi trije Slovenci

Luka Dončić bo prvič plačan po novi pogodbi, ki jo je lani podpisal v Ljubljani. Zaslužil bo dobrih 37 milijonov evrov. Sezono bo začel s povprečjem v karieri 26,4 točk, 8,5 skokov in osem podaj. 2021/22 je končal z 28,4 točkami, 9,1 skokom in 8,7 podajami.

Goran Dragić bo petnajsto sezono v ligi NBA začel z enoletno pogodbo v dresu šestkratnih prvakov lige iz Chicaga s povprečjem v karieri 13,7 točk in 4,8 podaj, Vlatko Čančar pa se je Denverju zaobljubil za naslednje tri sezone.

Napovedi se precej razlikujejo

V napovedi pred sezono je televizijska mreža ESPN največ možnosti za naslov dala aktualnim prvakom Golden State Warriors, ki so v raziskavi med njihovimi poročevalci prejeli 36,8 odstotkov glasov za prvo mesto. Drugo mesto je zasedel LA Clippers (26,3%), tretje Boston Celtics (10,5), nato pa sledijo Milwaukee Bucks (10,5), Miami Heat, Phoenix Suns, Denver Nuggets (vsi 5,3%), Minnesota Timberwolves, Philadelphia 76ers in na desetem mestu Dallas Mavericks (vsi manj kot 5%).

Športna spletna stran The Athletic je napovedala, da bo naslov prvaka osvojila Philadelphia, ekipe pa je razvrstila glede na zmage v rednem delu. Spletna stran FiveThirtyEight iz ZDA, ki se osredotoča na statistične analize, daje največ možnosti za naslov prvaka Bostonu (21%) pred Denverjem (13%), Memphisom (8%), Philadelphio (7%) ter Atlanto, Miamijem, Dallasom ter Golden Statom s po šestimi odstotki. Nuggets naj bi v redni del končali z izkupičkom 50-32, Mavericks 50-32, Bulls pa 35-47.

S srede na četrtek Dončić – Booker

Nova sezona se je začela z dvobojema Philadelphia 76ers – Boston Celtics in Los Angeles Lakers – Golden State Warriors. Celtics so Philadelphio 76ers premagali s 126:117. Prav tako so bili uspešni brailci naslova, Los Angeles Lakers so premagali s 123:109.

Že takoj drugi dan pa sledi poslastica tudi za slovenske ljubitelje košarke, ki bodo lahko ligo NBA tako kot v minuli sezoni spremljali na kanalu Arena Šport. V Phoenixu se bosta prvič po sedmi tekmi polfinala zahoda srečala Luka Dončić in Devin Booker, ki sta si imela veliko za povedati v zadnji končnici. Zaigrala bosta tudi Dragić in Čančar, Chicago bo gostoval pri Miami Heat, Denver pa pri Utah Jazz.

Tekma zvezd bo 19. februarja v Salt Lake Cityju, končnica se bo začela 15. aprila, zadnja tekma sezone, morebitna sedma finala pa bo na sporedu 18. junija 2023.

STA
Arhiv DOSTOP.si

Sorodni članki

Back to top button