FotoPotovanjeVideo

Projekt Kako v tujino se je začel s potopisom po Južni Ameriki

Na Štuku se je zvrstil prvi izmed dogodkov v sklopu projekta Kako v tujino. S potopisnim predavanjem o enomesečnem raziskovanju Južne Amerike in mednarodno tržnico se je otvorila serija novembrskih dogodkov v organizaciji Študentske organizacije Univerze v Mariboru (ŠOUM).

Že tradicionalen projekt Kako v tujino je letos zastavljen drugače kot pretekla leta. Namesto enega dogodka si je ŠOUM-ov Oddelek za mednarodno sodelovanje letošnje dogajanje zamislil nekoliko drugače. Serijo novembrskih predavanj in pogovorov ob kavi (vse srede v mesecu bo organiziran posamezen dogodek) je otvoril potopis Skrivnostna Južna Amerika. Pripoved o popotovanju po Južni Ameriki je popestrila še mednarodna tržnica, kjer je svoje delovanje predstavilo več društev.

Z besedo in sliko popeljani v Južno Ameriko

Nekaj več kot en mesec trajajoče potovanje po Južni Ameriki je v dvorani Štuk predstavila študentka Helena Smonkar. Več kot 6000 kilometrov dolgo pot z motorjem je z njo opravil popotnik, novinar in pisatelj Zvone Šeruga. Obiskala sta kar tri južnoameriške države – Bolivijo, Peru in Ekvador.

Štuk, potopis, Skrivnostna Južna Amerika, Zvone Šeruga, odhod v tujino, Kako v tujino, ŠOUM, Oddelek za mednarodno sodelovanje, Helena Smonkar
Helena Smonkar je potopis zaključila z mislijo, da je najlepši del potovanja vrnitev domov, na govejo juho.

Pot sta s Šerugo začela decembra prejšnje leto v Boliviji. Nadaljevala sta skozi Peru in konec januarja potovanje zaključila v glavnem mestu Ekvadorja, Quito. Kako zelo drugačno življenje poznajo na tej celini, je bilo razvidno iz govora o značilni hrani (specialitete so meso alpake, lame in morskega prašička), porokah (obiskala sta šamansko) in nam nepredstavljivih višinskih razlikah. Pripoved so spremljale fotografije pokrajine in domačinov ter spremljajoči vtisi in občutki iz potovanja.

Potopis je spremljala mednarodna tržnica v kavarni Štuk. Na njej so svoje delovanje s stojnicami predstavila mariborska društva. Možnosti za študente, ki imajo v mislih odhod v tujino, so predstavljali Mednarodna pisarna Univerze v Mariboru, Best, Pekarna Magdalenske mreže (EVS), Nomago Travel in IAESTE.

Ob koncu dogodka so organizatorji povabili tudi k sodelovanju na ravnokar objavljenemu natečaju Študent vandra. V zameno za prispevek, ki opisuje tvoje izkušnje v tujini, si lahko prislužiš lepe nagrade.

Štuk, potopis, Skrivnostna Južna Amerika, Zvone Šeruga, odhod v tujino, Kako v tujino, ŠOUM, Oddelek za mednarodno sodelovanje, Helena Smonkar | Na dogodku je svoje z življenjem v tujini povezano delovanje predstavilo več društev.
Štuk, potopis, Skrivnostna Južna Amerika, Zvone Šeruga, odhod v tujino, Kako v tujino, ŠOUM, Oddelek za mednarodno sodelovanje, Helena Smonkar | Ob koncu predavanja so se obiskovalci lahko fotografirali ob photowallu (na sredini popotnica Helena).

  Kaj prinašajo prihodnji tedni?

  Prihodnji dogodki v sklopu projekta prinašajo nekoliko drugačno dogajanje. Na sproščenih pogovorih ob kavi bodo o svojih izkušnjah z življenjem v tujini (delo, prostovoljstvo, praksa ter študij) spregovorili študenti.

  Vsi dogodki bodo potekali v kavarni Štuk, vsako novembrsko sredo ob 19. uri. Prihodnjo sredo, 13. novembra, bo potekalo srečanje Kako na študij v tujino, kjer bo v ospredju tematika študija izven domače države. 20. sledi pogovor o delu v tujini, na zadnjem pogovoru ob kavi 27. novembra pa bo beseda tekla o prostovoljstvu v tujini. Vstop na vse dogodke je prost, aktualne informacije pa bodo objavljene sproti.

  Četudi nisi povsem prepričan, ali se želiš odpraviti v tujino, so prihajajoči pogovori popolna priložnost, da iz prve roke spoznaš, kakšne so tvoje možnosti. Prav skozi pripoved ostalih študentov se morda odločiš za naslednjo veliko pustolovščino.

   

  Sara VOCOVNIK
  Patrik KOCIPER
  ikona snemalec Boris OČKERL

  Tagi

  Sara Vocovnik

  Novinarka

  Sorodni članki

  Back to top button
  Close
  Close