IzobraževanjeOkoljeZnanost

Življenje je energija in Energetski performance študentov FNM-ja

Če se ti ob vseh izrazih kot so energetika, poraba in podnebne spremembe vse zdi preveč zakomplicirano, so študenti FNM-ja v torkovem dopoldnevu temu naredili konec. Energetika je navsezadnje lahko tudi zelo zabavna!

Ali veš, s katerimi ukrepi bi lahko zmanjšali dvig temperature v prihodnosti? Ali pa katera vrsta energije je najbolj zelena? Ali koliko energije porabi povprečen človek v enem dnevu?

Na vsa ta vprašanja (in še kakšno več) so nam v torkovem dopoldnevu odgovarjali študenti Fakultete za naravoslovje in matematiko.

Da lahko nastopajo samo tisti, ki ustvarjajo ali se kakorkoli kulturno udejstvujejo? Napaka! Študenti mariborske Fakultete za naravoslovje in matematiko so dokazali, da pravo predstavo lahko pripravijo tudi naravoslovci. Študenti so Energetski performance pripravili v sodelovanju z GEN Energijo. Performance so povsem praktično poimenovali Življenje je energija.

Zakaj je življenje energija?

Ozaveščanje širše javnosti in predvsem mladih o energetskih temah in podnebnih spremembah je pomembno iz več razlogov. Najprej zato, ker energetika predstavlja temelj sodobne družbe, tesno je povezana z gospodarskim razvojem, okoljsko trajnostjo in družbeno blaginjo. Ni skrivnost, da se je človeštvo znašlo v rahli energetski krizi. Zato je zelo pomembno, da govorimo o tem, kako porabiti manj energije, o zanesljivosti oskrbe in nenazadnje tudi o finančnem vidiku. K obnovi energetskih virov pa ne bodo prispevali samo znanstveniki, pač pa tudi mu, kot posamezniki v družbi. Le razumeti moramo za kaj gre.

FNM, energija, energetski performance
Ne samo, da smo uživali v vseh preprostih poskusih, še malo smo se zasvetili!

In za kaj torej gre?

Študenti matematike, fizike, biologije in drugih naravoslovnih smeri so obiskovalcem v amfiteatru dr. Vladimirja Bračiča (FF, FNM in PeF) pokazali, da razumevanje energije ni noben bav bav. Skozi praktične in zabavne poskuse, od stepanja smetane, dvigovanja uteži, skakanja po trampolinu do prižiganja žarnic, smo lahko spoznali, da je vse skupaj lahko prav zabavno!

Skozi prakso smo torej spoznali energetske pretvorbe ter razpoložljivost in izkoristek posameznih virov energije.

FNM, energija, energetski performance
Manjkalo ni niti razposajenega skakanja po trampolinu.

Kaj imajo skupnega dijaki pri uri fizike in predšolski otroci v vrtcu?

Si misliš, da bi fizika lahko bila zabavna? Ti povem vic, s katerim so študentje popestrili program in se malce pošalili tudi na svoj račun?

Poznaš odgovor na sledeče vprašanje … Kaj imajo skupnega dijaki pri uri fizike in predšolski otroci v vrtcu? Vsi jokajo brez razloga in bi radi šli čim prej domov.

No, pa šalo na stran. Kljub izredno zabavnemu programu so študenti, s pomočjo svojih mentorjev, zagotovo jasno predstavili izredno pomembno tematiko. Če se nam zdi samoumevno, da žarnica zasveti, ko pritisnemo stikalo in se nam telefon napolni čez noč, se je treba včasih vprašati, koliko energije s tem dejansko porabimo. Vsak posameznik lahko pristavi svoj košček k izboljšanju našega planeta. Le vsake toliko se bo potrebno vprašati, koliko energije porabim za to in ono, kako bi to lahko naredil bolje in kaj je za naš planet najbolj zeleno.

Rebeka MIKŠA
Rebeka MIKŠA

Rebeka Mikša

Novinarka

Sorodni članki

Back to top button