Kultura

Že 22. mednarodni festival Drugajanje po novem kar v petih mestih!

Drugajanje je festival namenjen prvenstveno mladim, ki ga zavod Bunker pripravlja v sodelovanju s srednjimi šolami in lokalnimi kulturnimi organizacijami. Začel se je kot sodelovanje z II. gimnazijo Maribor, lani prerasel še v sodelovanje z Gimnazijo Nova Gorica in Gimnazijo Ptuj, letos pa se širi tudi na Gimnazijo Franca Miklošiča Ljutomer ter na Hišo kulture Celje.

Letos bo festival Drugajanje potekal v dveh delih – od 13. – 17. novembra 2023 bo festival potekal v Celju, Novi Gorici, Ljutomeru in na Ptuju, 23. in 24. januarja 2024 pa še v Mariboru.

Želja festivala je preseči centralizacijo sodobne uprizoritvene umetnosti v Ljubljani, v neposredno bližino srednješolk in srednješolcev pripeljati sodobno mednarodno produkcijo ter jih povezati v skupni festivalski izkušnji obiska žanrsko raznolikih predstav.

22. Drugajanje ima poleg uprizoritvenega močan tudi delavniški del. Na njem bodo srednješolke in srednješolci spoznavali različne prvine gledališča, njegove teatrološke in kritiške umestitve, sodobni ples, likovne poudarke ter filmsko režijo.

Predstave 22. Drugajanja, ki bodo večinoma gostovale kar na srednjih šolah, so žanrsko raznolike in tako predstavljajo formate kot so gledališki esej (Neja Tomšič & Nonument Group: Krog in Gregor Moder: Antigona), dokumentarno gledališče (Silke Huysmans in Hannes Dereere / Campo: Iz globine), snovalno gledališče (Karolína Kotrbová, Gašper Lovrec, Filip Mramor, Jernej Potočan, Domen Novak: 410 kilometrov), avdio performans (Tim Etchells, Ant Hampton: Iz merila) ali artist talk (Lea Kukovičič: Forsale). Tematsko se lotevajo globokomorskega rudarjenja, položaja umetnosti v kapitalistični ekonomiji, družbenih in arhitekturnih sprememb javnih površin ter nenazadnje ljubezni, meja in filozofskih vprašanj, ki tarejo človeštvo že od antične Grčije.

drugajanje

Večina predstav ostaja odprtih za zunanje obiskovalce

Čeprav bo velik del Drugajanja namenjen srednješolkam in srednješolcem sodelujočih gimnazij, ostaja večina predstav odprtih za zunanje občinstvo. Pridružiš se jim lahko v kateremkoli od petih mest in si ogledaš predstave. Z izjemo večernih predstav v Celju so vstopnice brezplačne, nujna pa je predhodna rezervacija na info@bunker.si ali 051 269 906.

Več informacij in podrobnejši spored predstav ter delavnic lahko najdeš na Bunkerjevi spletni strani.

Bunker
Bunker

Sorodni članki

Back to top button