Šport

Nogomet: maskota svetovnega prvenstva bo La’eeb, pesem pa Better Together

La'eeb, v prevodu super vešč nogometaš, je uradna maskota letošnjega nogometnega svetovnega prvenstva v Katarju. FIFA je predstavila tudi tudi prvo uradno pesem prvenstva Hayya Hayya:Better Together, ki jo izvajata ameriški pevec Trinidad Cardona, nigerijsko-ameriška ikona afrobeata Davido in katarska pevka Aisha.

La’eeb uradna maskota svetovnega prvenstva 2022

V petek so maskoto La’eeb skupaj predstavili predstavniki organizacijskega komiteja in Mednarodne nogometne zveze (FIFA).

“Veseli smo, da lahko predstavimo La’eeba, uradno maskoto prvega svetovnega prvenstva v nogometu na Srednjem vzhodu in v arabskem svetu. Verjamemo, da se bo navijačem dopadel ta vesel in razigran lik. La’eeb bo igral vitalno vlogo pri vključevanju mladih in starih navijačev v katarsko SP,” je ob predstavitvi med drugim povedal Halid Ali Al Mavlavi iz organizacijskega komiteja SP.

Maskota je najbolj podobna nekakšnemu duhcu, nogometašu, a ga je možno povezati tudi s tradicionalno arabsko opravo.

Fifa je objavila tudi uradno pesem prvenstva

Pred petkovim žrebom predtekmovalnega dela svetovnega prvenstva 2022 v Katarju je FIFA predstavila tudi prvo uradno pesem prvenstva Hayya Hayya: Better Together, ki jo izvajata ameriški pevec Trinidad Cardona, nigerijsko-ameriška ikona afrobeata Davido in katarska pevka Aisha.

Katarska tiskovna agencija poroča, da je Fifa z letošnjo uradno pesmijo naredila nov korak v svoji strategiji povezovanja nogometa z zabavo, predvsem glasbo.

Pri Mednarodni nogometni zvezi poudarjajo, da skušajo ustvariti nove in pomembne povezave med nogometnimi navijači in ljubitelji glasbe ter nogometaši in umetniki. Zato so se odločili, da bo prvenstvo predstavljalo več pesmi, danes pa so predstavili prvo.

Kot pravijo pri Fifi, gre pri nogometu in glasbi za dve stvari, ki jih imajo radi prav vsi. Zato so se odločili, da bo letošnje prvenstvo imelo več izvajalcev in bo zato namenjena poslušalcem širom po zemeljski obli.

Na stavnicah so prvi favoriti Brazilci

Organizatorji so objavili tudi žreb skupin. Prva tekma bo 21. novembra v Dohi (Senegal – Nizozemska). Na stavnicah so se med prve favorite takoj povzpeli Brazilci, sledijo pa jim svetovni prvaki iz Rusije 2018 Francozi, nato Angleži in Španci.

Prvo peterico favoritov na stavnicah zaokrožujejo Nemci, nato sledijo Argentinci, Belgijci in Portugalci. Svetovni podprvaki Hrvati so na 11. mestu.

Najmanj možnosti za svetovni naslov imata glede na stavnice Nova Zelandija in Kostarika, ki se sicer na mundial še nista uvrstili, ampak bosta igrali v dodatnih kvalifikacijah.

STA
Twitter

Sorodni članki

Back to top button