Glasba

Fotografija Beatlesov na Abbey Road praznuje Abrahama

Več sto oboževalcev skupine The Beatles je pred londonskim studiem Abbey Road obeležilo obletnico nastanka znamenite fotografije, ki krasi naslovnico istoimenskega albuma legendarne zasedbe.

Naslovnica albuma Abbey Road zasedbe The Beatles je ena od najbolj prepoznavnih naslovnic v zgodovini glasbe. Ikonično fotografijo Johna Lennona, Paula McCartneyja, Georgea Harrisona in Ringa Starra je 8. avgusta 1969 na ulici Abbey Road pred studiem EMI posnel škotski fotograf Iain Macmillan.

Fotografiranje za album je potekalo le 10 minut, fotograf Iain Macmillan pa je izbral peto fotografijo.

V tem londonskem studiu so The Beatles poleti 1969 snemali album. Album nosi ime po ulici z naslovnice, pa tudi sicer so večino svoje glasbe posneli prav v EMI-ju, ki se je pozneje preimenoval v Abbey Road Studios.

Fotografija je nastala ob 11.35, to uro pa so izbrali, da bi se izognili oboževalcem, ki so vedeli, da člani zasedbe v studio običajno prispejo sredi popoldneva. Macmillan je naredil šest posnetkov. Fotografiranje naj bi trajalo okoli 10 minut, za naslovnico albuma pa je bila uporabljena peta fotografija. Album Abbey Road je izšel 26. septembra 1969.

Na prehodu za pešce, preko katerega se je za fotografijo sprehodila četverica, so se oboževalci zbrali natanko pet desetletij po tem dogodku. Jubilej pa je obeležil tudi tribute band zasedbe Fab Gear, katerega člani so se pripeljali z rolls royceom, prebarvanim v psihedelične barve.

 

 STA
 Pixabay

Sorodni članki

Back to top button