Življenjski slog

Vsakodnevne navade, ki naj bi bile nezdrave, ampak niso

Pitje piva, preklinjanje, poležavanje za vikende, uživanje sira, goljufanje pri vsakodnevni telovadbi … Navade, ki praviloma veljajo kot slabe. Kaj pa je resnica? Nobena od njih ni nezdrava, marsikatera našemu zdravju celo koristi. Seveda pa je kot vedno ključ do zdravega življenja ravnovesje - v prevelikih količinah ni nič zdravo.

Imaš navade, ki jih počneš vsak dan in se zaradi njih počutiš slabo? Morda sploh ni potrebe po slabi vesti, saj obstaja kar nekaj navad, ki veljajo kot nezdrave, ampak v resnici niso. Mi jih bomo predstavili osem.

Uporabljanje antiperspiranta

Pred nekaj leti so se razširile govorice, da antiperspiranti niso zdravi in da celo povzročajo raka na dojki. Ampak raziskave so dokazale, da gre samo za mit, ki si ga je nekdo izmislil. Zato se brez skrbi zaščiti pred potenjem.

Jesti jajca

Jajca naj bi bila zaradi holesterola slaba za srce. Ampak nove raziskave so potrdile, da gre spet samo za mit, saj naj bi celo zmanjšale možnost za nastanek srčno-žilnih bolezni. Poleg tega so jajca polna vitaminov, beljakovin in drugih snovi, ki so za nas zdrave, zato jih lahko ješ s čisto vestjo.

navade, jajca, pritoževanje, preklinjanje, raziskave, slabe navade, vsakodnevne navade, poležavanje, pritoževanje, pitja piva, pivo je zdravo, sir
Jajca vsebujejo veliko snovi, ki našemu zdravju koristijo.

Pitje piva po službi

Vsi smo že slišali za dobre strani vina, kaj pa pivo? V zmernih količinah naj bi med drugim zmanjšalo tveganje za bolezni srca in ožilja. Več o dobrih straneh pitja piva pa tukaj.

Izpustiti kak dan telovadbe

Morda si se navajen vsak dan gibati in se počutiš krivo, če si vzameš kak prost dan. Vendar pa moraš svojim mišicam dati tudi nekaj prostega časa. Če telovadiš vsak dan, se namreč mišice ne morejo v celoti regenerirati in je večja možnost, da se med telovadbo poškoduješ ali si kaj pretegneš.

Preklinjanje

Preklinjanje uradno zagotovo spada med nezdrave navade, ampak določene raziskave dokazujejo, da izboljša povezovanje med ljudmi in celo nakazuje povečano inteligenco. Seveda pa moraš najprej oceniti situacijo, v uradnem okolju si kletvic zagotovo ne moreš privoščiti.

Jesti sir

Sir spada med slabe navade, saj vsebuje maščobe in holesterol, ampak hkrati vključuje tudi proteine, kalcij in vitamin B12. Kaj to pomeni? V manjših količinah je povezan z zmanjšanjem tveganja za srčne bolezni in možganske kapi, lahko pa krepi tudi zdravje črevesja.

Pritoževanje

Pritoževanje ti lahko škoduje, če z njegovo pomočjo zabredeš v negativizem. Namesto tega poskusi s pomočjo pritoževanja poiskati rešitve. Na tak način ti lahko pomaga preboleti težko situacijo.

navade, jajca, pritoževanje, preklinjanje, raziskave, slabe navade, vsakodnevne navade, poležavanje, pritoževanje, pitja piva, pivo je zdravo, sir
Kako pogosto rad poležavaš med vikendi oz. prostimi dnevi?

Poležavanje za vikende

Nova študija dokazuje, da ljudje, ki med tednom spijo manj kot med vikendom, živijo enako dolgo kot tisti, ki vsak dan pridno spijo po (približno) 7 ur. Ali to pomeni, da lahko med vikendi nadoknadiš spanec, ki si ga med tednom žrtvoval za delo? Morda, če se ti to zgodi le tu ali tam, na dolgi rok pa to ni rešitev. Če pa imaš za sabo težak teden, pa le izkoristi prost dan in se dobro naspi.

 

 DOSTOP.si / MK
 Unsplash

Sorodni članki

Back to top button