Življenjski slog

Pivo je dobro za zdravje

V zmernih količinah pozitivno vpliva na možgane in zmanjšuje možnost za bolezni

Pivo je najbolj priljubljena pijača na svetu, ki so jo pričeli variti že v zgodnjem neolitiku, približno 9500 let pred našim štetjem, komaj zdaj pa so znanstveniki potrdili, da ima tudi pozitvne učinke na telo.

Si vedno iskal dober izgovor za spomladansko martinčkanje na Štukovi terasi z vrčkom piva v roki? Poleg uživanja na soncu lahko sedaj za razlog navedeš tudi pivo. Nedavna študija, objavljena v The American Journal of the Modern Sciences, namreč pravi, da ima pivo več pozitivnih učinkov na telo, kot smo mislili do sedaj in da bi lahko bilo zmerno pitje hmeljeve tekočine pravzaprav zdravo.

Sreča s pivov
Zaradi piva smo srečnejši

Najbolj popularna pijača na svetu vsebuje veliko antioksidantov, zmanjšuje možnost za nastanek bolezni srca in ožilja, ima pa celo več proteinov in vitamina B kot vino, ki ga pogosto označujejo za najbolj zdravo alkoholno pijačo. Pivo ima ogromno polifenolov, ki mu pomagajo doseči značilen okus, motnost in polnost. O teh in drugih značilnostih zlatorjave tekočine si se lahko podrobneje podučil na Drinkologiji, ki je pred kratkim potekala na Štuku. Pa se vrnimo k polifenolom, ki so naravne kemične sestavine, in jih lahko najdemo v rastlinah. Raziskovalci so ugotovili, da pivu pozitivne lastnosti pripisujejo prav zaradi polifenolov, ki zmanjšujejo možnost za nastanek ateroskleroze in sladkorne bolezni tipa 2.

 

Zmerno pitje piva in pozitiven učinke

Seveda pa ima hmeljev zvarek pozitivne učinke le na ljudi, ki ga pijejo zmerno in se ne lotevajo vsakodnevnega praznjenja zabojnikov piva. Kaj pa sploh pomeni »piti zmerno«? Za ženske je to eno malo pivo, za moške pa eno veliko pivo na dan, oboje pa le v kombinaciji z zdravo in uravnoteženo prehrano. To torej pomeni, da dve dovoljeni pivi ne bosta pokazali svojih učinkov, če si z njima poplaknil kebab iz bližnjega fastfooda. Takrat boš namreč zaužil dovolj kalorij za ves dan, kar se bo ob rednem prehranjevanju s kebabom in pivi kmalu poznalo tudi na tehtnici.

Peneče pivo na črni podlagi
Pretiravanje s količino popitega piva ne bo prineslo nobenih pozitivnih posledic.

Pa se vrnimo k dobrim lastnostim piva. Nemški znanstveniki so v elektronskem dnevniku Scientific Reports objavili povezavo med pivom in srečo. Ob zmernem uživanju najpopularnejše pijače na svetu, bo ta pozitivno učinkovala na možgane, saj vpliva na točno določen receptor za dopamin oz. hormon sreče. Zaradi dopamina smo ljudje dobre volje, srečnejši in bolj motivirani, zato se tisti, ki trdijo, da so z vrčkom piva v roki boljše volje, pravzaprav sploh ne motijo.

Znanost torej pravi, da je pivo lahko koristno za naše zdravje, vendar le v zmernih količinah. Če želiš poskrbeti za dobro formo, se pivu ne rabiš odpovedati, moraš ga pa začeti piti premišljeno. Naloga ne bo pretežka, kajne?

 

 DOSTOP.si / UK
 splet (vir)

 

Sorodni članki

Back to top button