Življenjski slog

Pritoževanje, sovražnik našega zdravja

Vzdihi, stokanje in ječanje v možganih sproščajo hormone stresa.

Pritoževanje uničuje živčne povezave v naših možganih, tudi kadar se ne pritožujemo sami.

Bi se lahko za en mesec odpovedal pritoževanju? Vprašanje leži v samem jedru zanimivega poizkusa Complaint Restraint Project, v katerem Jessica Hullinger iz podjetja Fast Company raziskuje, zakaj smo ljudje nagnjeni k pritoževanju in kako se lahko kljub prirojenim nagibom pritožujemo manj.

 

Nenehno pritoževanje tako škodljivo kot verižno kajenje

Posamezniki, ki so sodelovali v Hullingerjevi raziskavi, so si zastavili preprost cilj – preživeti letošnji februar brez vzdihovanja, godrnjanja in ostalih indikatorjev pritoževanja. Podviga so se lotili iz preprostega razloga – pritoževanje v naših možganih sprosti še dodatne hormone stresa, ki škodujejo živčnim povezavam in območjem za reševanje problemov. Posledice so podobne tudi kadar poslušamo pritoževanje koga drugega.

Tudi Jon Gordon, avtor pred dobrim desetletjem izdane knjige The No Complaining Rule, je v svojil delih pogosto primerjal posledice poslušanja tujega pritoževanja s pasivnim kajenjem. Večni negativci v družinskem, študijskem ali delovnem okolju so prav tako nesprejemljivi kot verižni kadilci za sosedno mizo.

 

Preproste metode za zmanjšanje pritoževanja

Enobarvna sestavljanka
Za življenje brez pritoževanja je potrebno na probleme gledati kot na izzive, za katere še nimamo rešitev.

Tako Gordon kot tudi Hullingerjeva sta navedla preproste načine za zmanjšanje pritoževanja. Po Hullingerjevi je prvi korak zavestno prepoznavanje pritoževanja. Šele nato lahko ocenimo, kako pogosto pritožba zapusti naša usta. Če nas višina številke preseneti, je čas za spremembe. Pri tem pomaga tudi odstranitev iz okolja, kjer smo v stiku z negativnimi ljudmi. Glavna sprememba pa se mora zgoditi v nas samih. Naučiti se moramo pritožbe preoblikovati v rešitve, na probleme pa gledati kot na izzive, s katerimi se bomo nekaj naučili.

 

Hullingerjeva vplivala tudi na dogajanje v Sloveniji

Februarja smo lahko tudi v Sloveniji zasledili nekaj pozivov k hvaležnosti oz. v izogib vzdihovanju, pritoževanju itd. Med drugim smo lahko na Instagramu zasledili profil Happy dnevnik, ki je spodbujal k deljenju pozitivnih misli in zahval za dobra opravljena ali prejeta dela.

 

View this post on Instagram

 

Po jutru se dan pozna ❤️ Vedno bolj cenim taka lepa jutra. Ko kljub temu, da zaenkrat sopiham kot vlak med laufanjem, je ob takem razgledu začetek dneva mega. Paše. Paše luft, paše sopihanje in rdeč fris, paše, da čutim mišice in paše, da sem se spet odločila, da obujem superge in se spravim tečt. In paše, da takole začnem dan, medtem ko @sasopapp rihta otroke ? In mega ponosna bom, ko bom z lahkoto spet prelaufala 10ko. Mogoče tudi 21ko. Zakaj pa ne ? Pa seveda je mnogo lažje, ker imam sotrpinko v tem jutranjem kiču ❤️? @lea.babulc , hvala ❤️ si naju že prijavila za kakšen uradni tek? ? . Saj veš, da se sam odločiš, kako boš začel dan. Itak, da veš! ? začni ga tako, da boš to lahko zapisalv svoj @happydnevnik ✒️ . #jutranjikič #jutro #morning #run #happydnevnik #dnevnikhvaležnosti #tek #maribor #drava #slovenia #friends #nekajzame @jutra_so_zame @delisvojdan @visitmaribor

A post shared by Happy dnevnik (@happydnevnik) on

 

 DOSTOP.si / KA
 splet (vir)

Sorodni članki

Back to top button