IzobraževanjeTehnologija

Zaključek jesenske šole blockchaina

Z razglasitvijo rezultatov se je zaključila jesenska šola blockchaina na FERI.

Na Inštitutu za informatiko FERI so med 17. septembrom in 5. oktobrom organizirali drugo zaporedno počitniško šolo na temo tehnologije veriženja blokov, tokrat pod imenom »Blockchain, dApps & smart contracts«.

Na inštitutu se redno trudijo študentom ponujati dodatno izobraževanje v obliki počitniških šol v obdobju brez predavanj. Tokrat so ponudili šolo na temo tehnologije veriženja blokov, ki je v zadnjem času izredno priljubljena med podjetji iz različnih panog.

Jesenska šola je bila izvedena pod pokroviteljstvom iniciative ECTA in v sodelovanju z Inštitutom Jožef Stefan ter Create Responsible.

prof. dr. Marjan Heričko, predstojnik Inštituta za informatiko.

Študenti so se v tridnevnih delavnicah seznanili z osnovami tehnologije, pametnimi pogodbami, platformo Ethereum, programskim jezikom Solidity, decentraliziranimi aplikacijami ter uporabo orakljev v sklopu pametnih pogodb.

Razglasitev je pritegnila veliko interesa.

Po opravljenih delavnicah so se študenti razdelili v skupine po dva študenta in se v dveh tednih in pol spopadli s konkretnim izzivom, ki so jim ga pripravili na inštitutu skupaj z iniciativo ECTA. Pod mentorstvom ekipe Blockchain Lab:UM iz Inštituta za informatiko so pripravili zelo dobre delujoče prototipe aplikacij. S prototipi so tudi tekmovali za nagrado, ki jo je priskrbela iniciativa ECTA. Nagradni sklad je znašal 1000 evrov in 50.000 ECTA žetonov.

V petek, 12. oktobra 2018, je na FERI potekala javna predstavitev končnih prototipov in svečana razglasitev rezultatov. Po nagovoru predstojnika inštituta prof. dr. Marjana Herička in vodje Blockchain Lab:UM, doc. dr. Muhameda Turkanovića, ter predstavnikov iniciative ECTA je sledila predstavitev finalistov.

Po predstavitvi se je štiričlanska komisija, sestavljena iz organizatorjev, sestala in za zaprtimi vrati izbrala zmagovalno skupino. Zmagovalca druge blockchain počitniške šole sta po težki odločitvi komisije postala Vid Keršič in Primož Štukelj, študenta 2. letnika na FERI. Tako sta z zmago osvojila glavno nagrado 700 evrov in 25.000 ECTA žetonov. Tudi drugouvrščena študenta, Jaša Kšela in Jože Fartek, sta si za svoj odličen izdelek prislužila nagrado, in sicer 300 evrov in 25.000 ECTA žetonov.

Zmagovalci jesenske šole so si razdelili nagrado v vrednosti 1000 €.

 

https://www.dostop.si/Slikevsebina/fotograf.JPGPatrik REK
https://i0.wp.com/www.dostop.si/Slikevsebina/fotograf.JPG?w=780Patrik REK

Sorodni članki

Back to top button