Šport

V 2019 najboljši športniki Roglič, Garnbretova in odbojkaši

Društvo športnih novinarjev Slovenije (DŠNS) je na prireditvi Športnik leta v Cankarjevem domu podelilo priznanja najboljšim v letu 2019.

Roglič in Garnbretova brez konkurence

Najboljša športnika Slovenije za leto 2019 sta športna plezalka Janja Garnbret in kolesar Primož Roglič. Najboljša ekipa pa moška odbojkarska reprezentanca Slovenije. Nagrado za najbolj obetavno mlado športno osebnost, ki jo DŠNS podeljuje od leta 2014, je letos prejela teniška igralka Kaja Juvan. Nagrado za fair play pa biatlonec Alex Cisar.

Športnike je dve uri pred prireditvijo v predsedniški palači sprejel tui predsednik države Bortu Pahor.

Primož Roglič, ki je med drugim zmagal na dirki po Španiji in bil tretji na dirki po Italiji, je dobil 272 točk. V glasovanju je sodelovalo 105 športnih novinark in novinarjev. S tem je prehitel lanskega zmagovalca Luko Dončića, najboljši mladi igralec severnoameriške košarkarske lige NBA je dobil 200 točk. Tretji je bil svetovni prvak v motokrosu Tim Gajser (106).

Janja Garnbret, ki je tudi letos pokorila vse najboljše športne plezalke sveta, je slavila z 269 točkami. Tako je ubranila lansko zmago. Druga je bila svetovna prvakinja v smuku Ilka Štuhec (208), tretja pa prav tako svetovna prvakinja v slalomu na divjih vodah Eva Terčelj (78).

Med ekipami prepričljivo slavili odbojkarji

Med ekipami so daleč največ glasov prejeli slovenski odbojkarji. Ti so s svojimi predstavami znova združili slovenski narod in med evropskim prvenstvom, kjer so osvojili srebro, napolnili dvorano Stožice ter prikovali ljubitelje športa pred televizijske ekrane. Evropski podprvaki so dobili 95 glasov. Drugo mesto sta osvojili smučarski tekačici Katja Višnar in Anamarija Lampič (6), tretje pa kanuistki Špela Ponomarenko Janić in Anja Osterman (4).

Letošnji podeljevalci so bili uspešni Slovenci, ki so s svojim delom pustili velik mednarodni pečat na številnih področjih. Tako so nagrade izročili predsednik Evropske nogometne zveze (Uefe) Aleksander Čeferin, podjetnik Joc Pečečnik, oblikovalec v Mercedes Benzu Robert Lešnik, kuharska mojstrica Ana Roš, koreografinja Nika Kljun, igralka Katarina Čas, nekdanja miss Jugoslavije in pozneje uspešna manekenka Bernarda Marovt, “oče” slovenske odbojke Viki Krevsel in pevec Tomi Meglič.

 

 STA
 Pixabay

Sorodni članki

Back to top button