Šport

Slovenija bo čez pol leta gostiteljica najboljših evropskih košarkašic

Čez točno pol leta se bo v Ljubljani začelo evropsko košarkarsko prvenstvo za ženske. Ambasadorja prvenstva sta vratar slovenske nogometne reprezentance Jan Oblak, njegova sestra Teja Oblak je namreč ena od nosilk igre slovenske košarkarske reprezentance, ter kapetan zlate selekcije iz 2017 Goran Dragić.

V Ljubljani dve predtekmovalni skupini in zaključne tekme

Slovenija bo evropsko prvenstvo, ki bo trajalo od 15. do 25. junija 2023, pripravila skupaj z Izraelom. V Ljubljani bosta dve predtekmovalni skupini, prav tako pa bo v Stožicah zaključni del od četrtfinala dalje. Žreb skupin bo 8. marca.

“Pol leta nas loči od novega izjemnega športnega dogodka v Ljubljani. Deset let po moškem eurobasketu bo Slovenija gostila najboljše košarkarice v Evropi. Organizacijska ekipa je že pošteno zavihala rokave, tako da priprave potekajo po načrtih. V Ljubljani se je že mudila delegacija Mednarodne košarkarske zveze, ki si je ogledala dvorano, namestitvene kapacitete in medijske prostore ter prižgala zeleno luč za izvedbo tekmovanja,” je ob začetku polletnega odštevanja povedal predsednik Košarkarske zveze Slovenije Matej Erjavec.

Promocija prvenstva skozi opolnomočenje žensk

Organizacijski odbor, na čelu katerega je Emir Haskić, bo vsak naslednji mesec pripravil en dogodek, ki bo obeležil največje košarkarsko tekmovanje za dekleta v Evropi. Za začetek bo januarja predstavil ekipo dvanajstih ambasadork z različnih področij, ki bodo skozi promocijo dogodka skrbele za krepitev vloge žensk v družbi.

“Veliko pozornosti bomo namenili opolnomočenju žensk, skozi trajnostno organizacijo pa želimo povečati koristne učinke prvenstva. Veselimo se petindvajsetih tekem v dvorani Stožice, Ljubljana pa bo samo iz naslova organizacije dogodka in brez upoštevanja turističnih aranžmajev ustvarila prek 5000 nočitev. Ob tem bomo v sodelovanju s Fibo Europe v Slovenijo pripeljali štiri mednarodne kongresne dogodke,” je ob začetku odštevanja povedal direktor ženskega evropskega prvenstva 2023 Emir Haskić.

Na EP v Ljubljani in Tel Avivu bo nastopilo 16 reprezentanc. Poleg Slovenije in Izraela, ki sta kot gostitelja že uvrščena na prvenstvo, še deset zmagovalk kvalifikacijskih skupin ter najboljše štiri drugouvrščene reprezentance. Vstopnice za eurobasket so si po dveh kvalifikacijskih ciklih že priigrale Italija, Latvija in Španija.

Slovenke, ki nastope v kvalifikacijah izkoriščajo kot pripravo za EP, so na dosedanjih štirih tekmah zbrale dve zmagi in dva poraza. Premagale so Albanijo in Poljsko ter dvakrat izgubile s Turčijo. V februarskem ciklu kvalifikacij jih čakata še dve domači tekmi, in sicer 9. februarja proti Albaniji ter 12. februarja s Poljsko.

STA
Košarkarska zveza Slovenije Facebook

Sorodni članki

Back to top button