Glasba

Milijonsko Paganinijevo violino pregledali z rentgenom, da bi ugotovili razlog njenega zvoka

Francoski strokovnjaki so minuli konec tedna z rentgenskimi žarki pregledali več milijonov vredno violino iz 18. stoletja, na katero je nekoč igral italijanski skladatelj in violinski virtuoz Niccolo Paganini. Med drugim so upali, da bodo tako odkrili skrivnost njenega čarobnega zvoka.

Violina, ki so jo zaradi močnega zvoka poimenovali Il cannone (top), je bila po pisanju francoske tiskovne agencije AFP Paganinijeva najljubša. Mojster iz italijanske Genove je nanjo igral več desetletij, po njegovi smrti leta 1840 je postala last njegovega domačega mesta.

Na violino, ki jo je leta 1743 izdelal mojster Giuseppe Bartolomeo Guarneri del Gesu, je danes le občasno dovoljeno zaigrati najboljšim na svetu, med drugim zmagovalcem mednarodnega tekmovanja za violino Premio Paganini v Genovi.

Glasbilo so v Evropskem centru za sinhrotronsko sevanje (ESRF) v Grenoblu skenirali do celične strukture lesa. V ozadju je zamisel o izdelavi tridimenzionalnega modela violine. “Prvi cilj pa je ohranitev violine,” je povedal Paul Tafforeau iz ESRF. “Če bo treba odpraviti kakšno napako, bomo poznali vse podrobnosti,” je dodal.

So ugotovili, od kod violini njen zvok?

Obenem so strokovnjaki upali, da bo nedestruktivna analiza pomagala razjasniti, od kod violini njen zvok. “Gre za izjemen instrument, kar zadeva njegove zvočne lastnosti,” je povedal Tafforeau. Podrobna analiza rentgenskih slik bo sicer trajala več mesecev.

Luigi Paolasini, ki je pri ESRF vodil projekt, je povedal, da je bila violina za potovanje od Genove do Grenobla zavarovana za 30 milijonov evrov. Dodal je, da je bila logistika zelo zapletena, saj niso muzej, ki bi imel izkušnje s selitvijo umetniških del.

Kot še piše AFP, je po besedah kustosa Alberta Giordana iz Genove ne glede na rezultate analize vodilno načelo pri restavriranju instrumenta “skrajna previdnost ali popolna opustitev”. “Staram se, a violina ostaja enaka, in tako mora biti,” je dodal.

STA
Premio Paganini

Sorodni članki

Back to top button