Šport

Kolesarji pozor! Niste sami na cesti

Agencija za varnost prometa tudi pred letošnjo kolesarsko sezono opozarja na večjo varnost kolesarjev v prometu in skupaj s policijo napoveduje nadzor nad kršitvami kolesarjev in kršitvami drugih udeležencev do kolesarjev. Pričakujejo namreč, da se bo zaradi rahljanja ukrepov v času epidemije število kolesarjev na cestah povečalo.

Kot so pojasnili na agenciji, se število kolesarjev v zadnjih letih vztrajno povečuje, s tem pa narašča njihova ogroženost v prometu. Že tako pa sodijo med ranljivejše udeležence. Vozniki motornih vozil jih namreč velikokrat spregledajo ter tako še dodatno povečajo možnost za nastanek prometne nesreče in posledično hudih poškodb.

Policisti bodo do konca meseca nadzor v cestnem prometu izvajali z večjo intenzivnostjo. Ugotovitve opazovanja izpred treh let namreč kažejo, da skoraj tri četrtine kolesarjev še vedno krši prometna pravila. Resnejše prekrške pa naredi približno četrtina. Med najpogostejšimi kršitvami so neustrezno prečkanje cestišča, vožnja v nasprotni smeri ter vožnja v rdečo luč na semaforju. Tudi ogrožanje pešcev z vožnjo po pločniku ter uporaba mobilnega telefona med vožnjo.

V prvih treh mesecih letošnjega leta sicer beležijo boljše stanje varnosti kolesarjev. Do vključno 23. aprila so bili ti udeleženi v 191 prometnih nesrečah. To je kar 22 odstotkov manj kot v lanskem primerjalnem obdobju. Manj je tudi huje poškodovanih, ki jih je bilo letos 26, lani pa 42. Umrla sta letos dva kolesarja, v enakem obdobju lani pa štirje.

Od 26 huje poškodovanih je bilo za prometno nesrečo krivih kar 20 kolesarjev. Deset med njimi pa jih ni uporabljalo čelade. V skoraj polovici nesreč je bila kriva neprilagojena hitrost. Med huje poškodovanimi pa je bilo največ starejših od 65 let. Med otroki je bilo huje poškodovanih pet kolesarjev, ki so vsi uporabljali zaščitno čelado. Skoraj vse nesreče z huje poškodovanimi so se zgodile v naselju.

Ob tem so policisti v prvih treh mesecih pri kolesarjih ugotovili 899 kršitev. To predstavlja dobro desetino manj kot lani v tem času. Med najpogostejšimi so bile neuporaba luči, nepravilna stran oziroma smer vožnje, uporaba mobilnega telefona ter vožnja pod vplivom alkohola.

 

 STA
Pixabay

Sorodni članki

Back to top button