ZdravjeŽivljenjski slog

Čustvena inteligenca – nekaj, kar premoreš, ali nekaj, kar ti manjka?

Večje obvladovanje lastnih čustev in lažje prepoznavanje čustev pomeni, da premoremo nekaj, kar se imenuje čustvena inteligenca. Je to nekaj, na čemer lahko tudi delamo in kako pravzaprav začnemo obvladovati naša čustva?

Ko pomislimo na besedo “inteligenca”, običajno pomislimo na Sherlocka Holmsa in njegove neverjetne sposobnosti dedukcije. Redko pomislimo, da se raven inteligence lahko skriva tudi v naših čustvih, ali natančneje, kako jih znamo zaznavati in nadzorovati. Višja raven čustvene inteligence lahko vodi do boljših vodstvenih sposobnosti, uspeha v poslovnem svetu, uspeha v izobrazbi, manjšemu podleganju lažnim novicam in, kar je včasih prav tako pomembno, boljših odnosov z ljudmi.

Razumevanje samega sebe

Čustvena inteligenca nam omogoča, da lažje zaznavamo in obvladujemo lastna čustva, prav tako pa boljše zaznavamo čustva drugih. Čustveno inteligentna oseba naj bi tako bila sposobna prepoznavati čustva ostalih tudi preko telesne govorice, pri tem pa imeti lastno čustveno stanje popolnoma pod nadzorom. Prav tako lahko takšna oseba prepoznava pomen občutkov v danem trenutku. S pomočjo tega razumevanja nato lažje sprejema informirane odločitve.

Ljudje z višjo čustveno inteligenco lažje prepoznavajo in obvladujejo lastna čustva, prav tako pa lažje zaznavajo čustva drugih.

Kako sam zase vem, da sem čustveno inteligentna oseba?

Vzemimo miselni eksperiment. Zamisli si, da tvoj cimer nek večer pride pozno domov iz službe, privihra v kuhinjo in začne besneti, da nisi odnesel smeti. Kako bi reagiral? Bi postal defenziven in ne bi razumel, zakaj je nekaj preprostega kot poln kup smeti lahko sprožil takšno jezo? Potem imaš verjetno nizko čustveno inteligenco. Lahko pa si nekako začutil, da je cimer imel slab dan in je bil kup smeti samo kapljica čez rob. Nato si se odločil, da mu skuhaš skodelico čaja in se z njim pogovoriš o dnevu, ki je bil vse prej kot dober. To nakazuje, da si bolj čustveno inteligentena oseba.

Naše reakcije na dane situacije so najboljši pokazatelj, kolikšno mero čustvene inteligence premoremo. A brez skrbi, tudi na tem se da delati.

Kako lahko izboljšam svojo čustveno inteligenco?

Na srečo se je mogoče naučiti ojačati čustveno inteligenco, tako pri otrocih kot pri odraslih. S ciljem, da se čustvena inteligenca izboljša, je bilo razvitih cel kup tečajev. Raziskave kažejo, da to lahko storimo s transcendentalno meditacijo ali skozi igrice, ki simulirajo resničnost in služijo kot pripomoček. Če pa se to zdi malce izven tvojega obsega, obstajajo preprostejši načini. Sam pri sebi lahko opraviš zavesten pregled čustev, lahko si ustvariš jutranje in večerne rituale, ali pa preprosto začneš malce bolje skrbeti zase in za svoje duševno zdravje.

Obstajajo številni načini, kako izboljšati svojo čustveno inteligenco. Pri tem je pomembno, da se najprej naučiš identificirati svoja čustva.

Čeprav se zdi nemogoče, da bi kdorkoli imel svoja čustva popolnoma pod nadzorom, nam lahko vadba v obvladovanju čustev dejansko pomaga izboljšati odnose do sočloveka in do samega sebe.

DOSTOP.si / MB
Unsplash

Sorodni članki

Back to top button