Zdravje

Konferenca “Izberi svobodo, izberi življenje” o boju proti odvisnostim

V sklopu meseca boja proti odvisnosti je na Medicinski fakulteti Univerze v Mariboru (UM) potekala konferenca "Izberi svobodo, izberi življenje". Na njej so diskutirali o različnih straneh odvisnosti od drog, od psiholoških do kriminalističnih.

Odvisnost od drog je dokaj pogosta problematika, o kateri pa Slovenci neradi govorimo. Projekt Serotonin, ki deluje pod okriljem Društva študentov medicine, je zato organiziral konferenco “Izberi svobodo, izberi življenje”. Gre za pomemben dogodek, predvsem zaradi zgoraj omenjenega dejstva in ker se v mesecu boja proti odvisnosti v povezavi z odvisnostjo prireja malo dogodkov, ki bi opozarjali na to problematiko. Pri organizaciji so se povezali z društvom Zveš.

Marihuano poskusila že polovica mladih

Po uvodnem pozdravu organizatorjev je govore otvorila Simona Šabič, strokovna delavka združenja DrogArt. Gre za slovensko združenje za zmanjševanje škodljivih posledic drog. Beseda je tekla predvsem o zasvojenosti med mladimi. Opomnila je, da je tudi alkohol droga, ki je najbolj priljubljena, ampak kljub temu škodljiva. Alkohol je poskusil že skoraj vsak slovenski srednješolec, medtem ko je marihuano poskusila že polovica.

Naslednja je o kaznivih dejanjih v povezavi s prepovedanimi drogami spregovorila kriminalistična inšpektorica Simona Lilek. Opozarjala je predvsem na to, da slovenski mladostniki spadajo v sam vrh po uporabi konoplje. Pomembno je poudariti tudi, da naj bi kar 14 odstotkov študentov ob študiju uporabljalo tako imenovane pametne droge.

Po heroinu radi posegajo ljudje z ranami iz preteklosti

Nato je o psihološkem vidiku heroinske odvisnosti govorila magistrica psihologije, Urška Meolic Kotnik. Predstavila je zgodovino uporabe heroina, učinke in vzroke, zakaj mladi sploh posegajo po njem. Na začetku ima namreč na posameznika samo pozitivne učinke, med njimi je najbolj pomembna odprava bolečine tako fizične kot psihične. Ko se začnejo negativni učinki, pa je že prepozno, saj postaneš odvisen, odvisnost pa težko premagaš sam.

odvisnost, odvisnost od drog, odvisniki, odvisnik, droge med mladimi, odvisnost med mladimi, odvisnost od drog med mladimi, odvisnost od drog in mladi, koliko mladih uporablja droge, pametne droge, pametne droge in študenti, študenti, heroin, konoplja, marihuana, alkohol, tobak, lsd, ecstasy, mesec boja proti odvisnosti, boj proti odvisnosti, november mesec boja proti odvisnosti, medicinska fakulteta univerze v mariboru, medicinska fakulteta um, um, univerza v mariboru, društvo študentov medicine, dšmm, serotonin, zveš, društvo zveš, simona šabič, drogart, simona lilek, urška meolic kotnik, alen kerčmar, nenad petrovič, center za preprečevanje in zdravljenje odvisnosti od prepovedanih drog, zdravljenje odvisnosti | Simona Šabič je konferenco otvorila z govorom o zasvojenosti med mladimi.
odvisnost, odvisnost od drog, odvisniki, odvisnik, droge med mladimi, odvisnost med mladimi, odvisnost od drog med mladimi, odvisnost od drog in mladi, koliko mladih uporablja droge, pametne droge, pametne droge in študenti, študenti, heroin, konoplja, marihuana, alkohol, tobak, lsd, ecstasy, mesec boja proti odvisnosti, boj proti odvisnosti, november mesec boja proti odvisnosti, medicinska fakulteta univerze v mariboru, medicinska fakulteta um, um, univerza v mariboru, društvo študentov medicine, dšmm, serotonin, zveš, društvo zveš, simona šabič, drogart, simona lilek, urška meolic kotnik, alen kerčmar, nenad petrovič, center za preprečevanje in zdravljenje odvisnosti od prepovedanih drog, zdravljenje odvisnosti | O kaznih za dejanja, povezana s prepovedanimi drogami, je govorila kriminalistična inšpektorica.
odvisnost, odvisnost od drog, odvisniki, odvisnik, droge med mladimi, odvisnost med mladimi, odvisnost od drog med mladimi, odvisnost od drog in mladi, koliko mladih uporablja droge, pametne droge, pametne droge in študenti, študenti, heroin, konoplja, marihuana, alkohol, tobak, lsd, ecstasy, mesec boja proti odvisnosti, boj proti odvisnosti, november mesec boja proti odvisnosti, medicinska fakulteta univerze v mariboru, medicinska fakulteta um, um, univerza v mariboru, društvo študentov medicine, dšmm, serotonin, zveš, društvo zveš, simona šabič, drogart, simona lilek, urška meolic kotnik, alen kerčmar, nenad petrovič, center za preprečevanje in zdravljenje odvisnosti od prepovedanih drog, zdravljenje odvisnosti | Udeleženci so lahko prosto spraševali in diskutirali s predavatelji.

| Konferenco je zaključil zdravnik Nenad Petrović.

  Udeleženci konference so nato lahko bili prisotni izpovedi osebe z izkušnjami, saj je droge zlorabljal med mladostniškimi leti – svojo preteklost je razkril Alen Kerčmar, ki je sedaj predsednik društva Zveš. Sam je “na svobodo prišel” pred 20 leti, sedaj pa poskuša osvoboditi tudi ostale odvisnike.

  Ob koncu je o problematiki odvisnosti od drog spregovoril še zdravnik Nenad Petrović. Dela na Centru za preprečevanje in zdravljenje odvisnosti od prepovedanih drog v Murski Soboti. Beseda je tekla predvsem o tem, da je odvisnost bolezen, ki jo moraš znati ozdraviti, a se je vendar nikoli ne ozdraviš popolnoma.

  November je mesec boja proti odvisnosti

  Poleg konference “Izberi svobodo, izberi življenje”, se lahko v novembru udeležiš še nekaj dogodkov, ki so povezani s to temo. Naslednji, kjer se bo nadaljeval pogovor te konference, bo že v sredo, 20. novembra v Kavarni Florjan.

   

  Mojca KUPČIČ
  Mojca KUPČIČ

  Mojca Kupčič

  Novinarka

  Sorodni članki

  Back to top button