NoviceOkolje

Po orkanskem neurju se vreme tudi danes ne bo umirilo

V drugi polovici noči in proti jutru je pas neurja z močnimi sunki vetra, nalivi in ponekod tudi točo prešel Slovenijo od severozahoda proti severovzhodu. Po dosedanjih podatkih centra za obveščanje je najhuje v Pomurju, o zalitih objektih, veliko podrtih drevesih in izpadih elektrike pa poročajo še z Gorenjske, Koroške, Štajerske in Primorske.

Veter podiral dreves, odkril objekte, voda zalivala kleti

Šlo naj bi za najsilovitejše neurje v tem letu,najmočnejši sunki vetra so ponekod presegli 100 kilometrov na uro. Center za obveščanje pri Upravi RS za zaščito in reševanje je do 6. ure zjutraj prejel skupno 362 obvestil o dogodkih, povezanih z neurjem. Od tega 111 na območju regijskega centra za obveščanje Murska Sobota, 90 na območju mariborskega regijskega centra, 59 celjskega, 51 kranjskega, 35 slovenjgraškega, 11 novogoriškega, tri ptujskega in po enega na območju ljubljanskega in trboveljskega.

Močan veter je podrl večje število dreves, od teh je nekaj padlo preko osebnih vozil, objektov, elektrodistribucijskih vodov, zaradi česar je nastal en požar in je bilo nekaj prekinitev dobave električne energije. Odkrilo in poškodovalo je več ostrešij objektov. Nekatere objekte je poškodovala tudi toča, meteorna voda pa je zalila nekaj kleti objektov.

Po jutranjih podatkih centra za obveščanje je na terenu 157 gasilskih enot, od tega pet poklicnih.

Po zadnjih podatkih prometnoinformacijskega centra za državne ceste so zaradi posledic neurja popolnoma zaprte državne ceste na Koroškem, in sicer Dravograd-Bukovje-Trbonje, Radlje ob Dravi-Ribnica na Pohorju, Slovenj Gradec-Pungart in Kotlje-Slovenj Gradec.

Na Bohinjskem neurje poškodovalo dve osebi

Med huje prizadetimi območji na Gorenjskem je bil Bohinj. Bohinjski župan Jože Sodja je za STA pojasnil, da je bilo najhuje v vasi Kamnje, kjer je odkrivalo strehe na objektih in podiralo tudi kozolce, medtem ko so podrta drevesa po celem Bohinju.

Drevo je padlo tudi na vozilo družine, ki je kampirala v gozdu v bohinjski soteski. Pri tem sta bila starša poškodovana in odpeljana v Splošno bolnišnico Jesenice, medtem ko otroka nista bila poškodovana, je glede na prve informacije lahko povedal Sodja. Natančnejše podatke o posledicah neurja bodo na občini podali kasneje.

V Mestnem parku izruvanih najmanj osem dreves

Na območju Elektra Maribor je zaradi močnih neviht okoli 4.30 brez oskrbe z električno energijo ostalo 50.000 odjemalcev, sodelavci elektro podjetja pa so s preklopitvami do jutra to število že zmanjšali.

Neurje z orkanskim vetrom in izjemno močnimi sunki je pustošilo tudi po Štajerskem. Po informacijah Mestne občine Maribor je veter lomil in ruval drevesa v Mestnem parku, ki je trenutno zaradi podrtih dreves neprehoden.

Nevihte s točo tudi danes

Po poročanju portala Meteoinfo Slovenija pa nas tudi danes čaka naporen dan. “Že sredi dneva se bodo na zahodu in severu Slovenije spet začele prožiti nevihte, ki bodo do noči prešle večji del države. Ob nalivih in močnih sunkih vetra je na manjših območjih zelo verjetna tudi toča, ki bo lahko tudi precej debela,” navajajo na svoji Facebook strani. Oranžno opozorilo pred možnostjo neviht je izdano do večera, je pojasnil dežurni meteorolog na Arsu Brane Gregorčič.

STA
Meteoinfo Slovenija

Sorodni članki

Back to top button