NoviceŠport

OFEM 2023: vreme gre po svoje, spremljevalni program pa se ne da

OFEM drvi dalje, a vreme res noče sodelovati. Festival spremlja pester program, ki je namenjen tudi vsem netekmovalcem in vztraja kljub vremenu.

Olimpijski festival evropske mladine (OFEM) je že popolnoma zavzel ulice Maribora. Zrasla je olimpijska vas, avtobusi imajo nove linije, mesto pa živi v barvah evropskih zastav in evropskih jezikov. Kljub temu, da so center dogajanja tekmovanja sama, jih spremlja tudi širok nabor spremljevalnih aktivnosti.

Vreme ne želi sodelovati

Če si bomo po čem zapomnili poletje 2023, bo po številnih nevihtah, ki se jih tudi OFEM ne more otresti. Kljub temu pa organizatorji šibajo dalje in pester program je tisto, kar dodaja še kanček magije, ki jo je festival prinesel v Maribor. Mesto diha, mesto živi, z njim pa živijo številne aktivnosti, ki niso namenjene samo športnikom, ampak tudi vsem ostalim obiskovalcem.

S festivalom je oživel tudi Maribor.

Za zabavo in za sprostitev

Na Trgu svobode je mogoče najti Fan Zone, kjer potekajo številne zabavne aktivnosti v spremstvu DJ-a. Tam se nahaja že vseprisotna rokodelska tržnica, torek pa so zaznamovali latino ritmi salsa večera. Mogoče pa si bo ogledati še številne koncerte, od akustike, do hip hop ritmov – ni da ni.

Relax Zone pa se nahaja v Mestnem parku, kjer so v ponedeljek potekale številne sproščujoče, a vseeno zabavne igre, med njimi tudi relax football. Torkovo dogajanje je sicer oskrunilo vreme, a se je v upanju na lepši preostanek tedna mogoče veseliti medgeneracijskih iger in, seveda, branja za sprostitev. Ker, kot je rekel Filip Flisar, branje in šport gresta z roko v roki.

Po mestu je mogoče najti tudi uradne OFEM trgovinice.

Šport je šport, tudi izven tekmovalnega dogajanja

Ker pa je OFEM seveda športni festival, je mogoče najti tudi številne športne aktivnosti, ki se jih lahko udeleži kdorkoli, ki slučajno pride mimo. Tako Glavni trg gosti dva nova in zanimiva načina golfa: golf s frizbijem in golf z žogo… No, malo večjo. Prvi nosi uradno ime disc golf, drugi foot golf, cilj pa je še vedno enak: spraviti žogo ali disk do tarče.

Tudi Mariborski otok se ne more otresti slabega vremena, vodni košarkarji še vedno čakajo, da se lahko pomerijo v košarki. Ampak v vodi. Kako to poteka? Približno tako, kot vodni polo, le da je cilj žogo spraviti v plavajoči koš in ne gol. V sredo si bo mogoče ogledati tudi stilsko modno revijo, v petek in soboto pa malo zažurati na DJ showu.

Foot golf se predstavlja na Glavnem trgu, kjer pa je mogoče najti tudi disc golf.

Skratka, nabor aktivnosti se je razširil v duhu festivala in spodbuja tako domačine kot obiskovalce, da se mu pridružijo. Aktivnosti je še ogromno, najde pa se nekaj za vsakogar. Če se bo le vreme spomnilo, da je poletje, seveda. Celoten program je na voljo tukaj.

Marina BAJIĆ
Žan SENIČAR
ikona snemalec Žan SENIČAR

Marina Bajić

Novinarka

Sorodni članki

Back to top button