NoviceŠport

Britanec Russ Cook prvi pretekel celotno dolžino Afrike

Britanec Russ Cook je pretekel celotno dolžino Afrike, kar naj bi mu uspelo kot prvemu Zemljanu. Več kot 16.000 kilometrov dolgo pot je z najjužnejše točke Južne Afrike začel 22. aprila lani, v nedeljo pa je potovanje zaključil. Med potovanjem je imel težave z zdravjem, vizumi in celo oboroženim ropom. Pot je končal na tunizijskem rtu Angela, najsevernejši točki afriške celine.

Na poti je 27-letnik prečkal 16 držav in naredil več kot 19 milijonov korakov. V 351 dneh mu je uspelo preteči dolžino, enakovredno 385 maratonom, pri čemer ga je pot vodila prek gora, tropskih gozdov in puščav, vključno s Saharo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Športniku iz Worthinga na jugu Anglije, so se na zadnjem dnevu poti pridružili podporniki, ki jih je Cook povabil, naj ga spremljajo zadnjih nekaj kilometrov. V spremstvu je v nedeljo popoldne pritekel na rt Angela v Tuniziji, kjer najsevernejšo točko Afrike označuje posebna skulptura.

Tek ni bil edini izziv

Tek pa na Cookovi poti ni bil njegov edini izziv. V Angoli se je njegova ekipa soočila z oboroženim ropom, zaradi težav pri pridobivanju vizuma za Alžirijo pa je bil celoten projekt resno ogrožen. 

Tekač je v Sahari tekel ponoči, da bi se izognil žgočemu soncu in vročini, v Nigeriji pa so mu zdravniki svetovali, naj zaradi bolečin, ki jih je trpel, omeji količino dnevno pretečenih kilometrov.

Minuli teden je Cook preteklo leto opisal kot najtežje v svojem življenju. Dodal pa je, da so z ekipo v prav vsaki državi, ki so jo obiskali, srečali izjemne ljudi, ki so jih sprejeli z ljubeznijo in prijaznostjo.

Že pred samo odpravo je Cook izrazil željo, da bi s svojim podvigom spodbudil ljudi, da v čim večji meri sledijo svojim sanjam.

STA
Unsplash

Sorodni članki

Back to top button