Zabava

5 najboljših motošportnih filmov, ki si jih moraš ogledati

Visokohitrostna akcija in objektiv kamere od nekdaj živita v romantičnem razmerju. Najboljši dokaz ljubezni so odlični filmi, katerih rdeča nit je dirkaška akcija.

Čeprav danes na velikih zaslonih kinematografov prevladujejo razni junaki iz stripov, pa ima filmska industrija tudi dolgo in bogato ljubezensko razmerje s hitrimi avtomobili.

Zgodovina prve uspešne dirkaške filme umešča v čas nemega filma, zato je tudi Hollywood veliko pozornosti namenil visokohitrostni akciji na cesti oziroma dirkališču.

Za lažjo orientacijo skozi motošportni filmski žanr smo v spodnjih vrsticah pripravili predstavitev petih ikoničnih izdelkov zadnjih 100 let.

Grand Prix (1966)

Eden prvih in še vedno eden najboljših dirkaških filmov vseh časov. Grand Prix prikazuje zgodbo ameriškega dirkača Peta Arona, ki se zaplete v ljubezensko razmerje z ženo bivšega moštvenega kolega. Filmu vrednost dajejo predvsem — za tisti čas izjemno dodelani — akcijski odseki.

Za potrebe filma so na avtomobile namestili ene izmed prvih prenosnih kamer, ki so v svoje objektive ujele dih jemajoče prizore dirkanja v Monaku, Monzi in Spa-Frankochampsu. V filmu se pokaže tudi nemalo znanih obrazov tistega časa, kot na primer vozniki F1 Phil Hill, Juan Manuel Fangio, Jim Clark, Jochen Rindt, Jack Brabham in Graham Hill.

Le Mans (1971)

Le Mans Steva McQueena je splošno občinstvo kinodvoran sprejelo z velikim razočaranjem. Na drugi strani pa je zaradi prikazovanja zlatih let motošporta požel simpatije gorečih privržencev visokooktanskih dirk.

Podobno kot Grand Prix ima tudi Le Mans zelo ohlapno igro (McQueenn do 36. minute sploh ne spregovori besede), a se nato odkupi z dih jemajočimi in zelo resničnimi dirkaškimi prizori — tako resničnimi, da je eden izmed dirkačev med snemanjem celo izgubil nogo.

Days of Thunder (1990)

Dnevi grmenja s Tomom Cruisom v glavni vlogi. Ameriški igralec ni neznanec dirkaške steze, niti kabine dirkalnika F1 — leta 2011 ga je Infiniti Red Bull Racing posedel za volan svojega bolida. Njegova prva hollywoodska dirkaška izkušnja pa izhaja iz leta 1990, ko se na velika platna prišel Days of Thunder.

Tom v filmu igra mladega dirkača Cola Trickla, ki stremi k uspehu v seriji NASCAR. Nekateri filmski kritiki so film označili za Top Gun na štirih kolesih.

Filmska industrija od nekdaj ljubi motošport.

Senna (2010)

Uspešen, prijazen, karizmatičen lik z uspešno kariero, ki se je končala s tragedijo. Zgodba Ayrtona Senne si je zaslužila globalno občinstvo. Dokumentarec, ki je nastal pod režiserko taktirko Asifa Kapadia prikazuje življenje trikratnega svetovnega prvaka od njegovih začetkov v gokartih do prerane smrti v San Marinu leta 1994.

Film je požel veliko odobravanja in prejel lepo število nagrad, vključno z dvema prestižnima britanskima nagradama BAFTA.

Rush (2013)

Pred izidom Rush je zadnji hollywoodski poskus simpatiziranja z motošportom pripravil Sylvester Stalllone z melodramatičnim filmom “Driven”. Na srečo je Ron Howard dobro zavihal rokave in Rush je navdušil tako filmske kritike kot tudi navijače F1.

Film govori o dveh rivalih — Nikkiju Laudi v Ferrariju in McLarenovem Jamesu Huntu — in njunem boju za naslov svetovnega prvaka F1 v sezoni 1976.

Williams (2017)

Dokumentarec o legendi Formule 1, ki je ustvarila eno izmed najdalje obstoječih moštev v zgodovini športa, je poln dramaturških presežkov.

Režiser Morgan Matthews čutno pripoveduje zgodbo o Franku Williamsu, ki je bil že od mladih nog zasvojen z dirkaškimi športi, svoje življenje pa je ob vedno prisotnem strahu pred tragedijo živel z veliko hitrostjo. Film je odkrit, pristen in intimen portret ene izmed najbolj uspešnih motošportnih družin vseh časov.

Ljubezen do hitrih avtomobilov je tudi tema filmov Hitri in drzni, recenzijo najnovejšega filma si lahko prebereš tudi na naši strani.

 

ikona pisec Red Bull
ikona fotograf Pixabay

Sorodni članki

Back to top button