Življenjski slog

Se med menstruacijo soočaš z dodatnimi kilogrami?

Naša zvesta mesečna prijateljica pogosto povzroča številne težave. Včasih, ko se že končajo migrene in trebušni krči, nastopi še nekaj novega – povečana telesna teža. Zakaj do tega sploh pride? Ali je to normalno? Seveda! A dobro je, da o tem izveš kaj več.

Ne glede na to, ali se počutiš malce napihnjena ali pa se ti hlače ne prilegajo več, moraš vedeti, da povečana telesna teža med menstruacijo ni redkost. Nasprotno – zgodi se mnogim! Čeprav je na začetku malce zaskrbljujoča, se je nikakor ni treba sramovati. Ponavadi traja le kratek čas. Zapomni si, telo se ves čas spreminja in teža ni merilo zdravja.

Za boljše razumevanje tega fenomena že dolgo potekajo raziskave o razlogih za povečano telesno težo v tem obdobju. Torej, kaj lahko pričakuješ in kako lahko to obvladaš na najlažji način?

Dodatni kilogrami med menstruacijo so normalni?

Sindromi med menstruacijo se razlikujejo od osebe do osebe. Mnoge brezskrbno hodijo po svetu, medtem ko so druge priklenjene na posteljo. Študija iz leta 2014 kaže, da do 97 odstotkov žensk v času predmenstruacijskega sindroma doživlja simptome. Mnoge doživljajo tudi krče in otekanje, ki je z njim povezano.

Ko govorimo o povečani telesni teži pa je tudi ta normalna. Popolnoma normalno je, da tvoja teža v tem času niha za nekaj kilogramov, kar pa ne vpliva na tvoje zdravje. Ali je nadležno, če se več dni počutiš napihnjena? Seveda. Ali je nenavadno? Sploh ne.

Kaj se dogaja?

Raven hormonov med ciklusom narašča in pada. Ko pade progesteron, se poveča tudi napihnjenost. Telo se odloči, da bo zadržalo dodatno vodo, kar pa se lahko pozna tudi na tehtnici. Zadrževanje vode lahko povzroči napihnjenost obraza in občutek napihnjenosti na splošno. Včasih se lahko počutiš tudi, kot da s seboj nosiš torbo polno vode. Hormoni sprožijo pridobivanje telesne teže, ki pa je v resnici samo voda.

Želim si sladko!

Po celodnevni utrujenosti in slabi volji z bolečinami seveda postaneš lačna. Po kakšni hrani boš posegla? Tako je – po čokoladi ali bombonih, ki počutje kar naenkrat izboljšajo. Študija iz leta 2008 kaže, da je prenajedanje povezano z nihanjem menstrualnih hormonov.

Za utrujenost so krivi hormoni, za povečano težo pa utrujenost.

Se bom menstruacijske teže znebila?

Teža se bo skoraj vedno vrnila na prvotno stanje. Zastajanje vode je najbolj intenzivno prvi dan menstruacije, nato pa se postopoma zmanjšuje. Običajno se bo tvoja teža normalizirala po petih dneh. Zapomni si – ne obremenjuj se s povečanjem mase, gre za običajen del življenja.

Če te napihnjenost preveč živcira, lahko poskusiš hujšati na varen način:

  • vzemi magnezij, ki zmanjša nabiranje vode.
  • Pazi na spanec, saj boš tako lažje jedla zdravo hrano.
  • Uživaj manj soli, ki je razlog za nabiranje vode.
  • Pazi na vnos kofeina in alkohola, saj povečata simptome predmenstruacijskega sindroma.
Med menstruacijo se teža lahko malce spremeni.

Odvečno težo med menstruacijo želim preprečiti!

Svojih hormonov na žalost ne moreš kontrolirati. Lahko poskusiš z določenimi spremembami v življenjskem slogu, vendar ravnovesje ponavadi pride samo.

DOSTOP.si / IK
Unsplash

Sorodni članki

Back to top button