Prehrana

5 napak, ki jih počneš v kuhinji in lahko škodujejo tvojemu zdravju

Higiena v kuhinji je zelo pomembna, saj se lahko v njej hitro razširijo bakterije, zaradi katerih pride do zastrupitve. Zelo pozoren bodi, kako ravnaš s surovim mesom, saj vsebuje bakterije, ki so ob nepravilnem ravnanju lahko za nas še posebej nevarne.

Če kuhaš hiter obrok v študentskem domu ali pa kosilo za celotno družino, v vsakem primeru je higiena v kuhinji zelo pomembna. Sploh v času prehladov in bolezni, ko lahko bakterije povzročijo še več škode kot običajno. Obstaja nekaj napak, ki jih pogosto delamo v kuhinji in ti lahko povzročijo zdravstvene težave. Preveri, katerih pet smo izbrali mi.

Vse režeš na rezalni deski, ki je iz lesa

Si vedel, da so z razlogom nekatere rezalne deske lesene, druge pa plastične? Tiste iz lesa bi naj bile dobre za rezanje zelenjave in sadja, niso pa priporočene za rezanje mesa, saj se bakterije rade nabirajo v lesnih razpokah. Če imaš samo eno rezalno desko, raje izberi tisto iz plastike.

Perutnino opereš z vodo

Veliko ljudi kupi piščanca in ga nato pred peko splahne z vodo. Ampak pranje ne bo odstranilo bakterij, ki bi ti lahko škodovale, kvečjemu jih z vodo preneseš po umivalniku, pultu, posodi … Dokler perutnino pečeš na pravilni temperaturi pa za bakterije sploh ni treba skrbeti, saj jih dovolj visoka temperatura uniči.

Gobice za pranje posode ne čistiš ali menjavaš dovolj redno

Gobico za pranje posode naj bi dnevno očistili. Kako se gobice sploh sčistijo? Najpogosteje tako, da jo daš v mikrovalovno za kakšno minutko ali pa zmešaš malo belila in vode ter jo namakaš za minuto. To bo namreč uničilo bakterije, ki se dnevno nabirajo v gobici. Že po dvakratni ali trikratni uporabi naj bi se namreč v gobici za pranje posode nabrale bakterije, ki lahko vodijo v zastrupitev s hrano. Menjavali pa naj bi jih enkrat tedensko.

napake v kuhinji, kuharske napake, kaj delaš narobe v kuhinji, kaj delaš narobe med kuhanjem, bakterije, bakterije v hrani, bakterije v kuhinji, bakterije v mesu, bakterije v perutnini, surovo meso, surovo meso bakterije, škodovanje zdravju, zastrupitev z hrano, zdravstvene težave, bakterije, perutnino opereš z vodo, pranje perutnine z vodo, pranje mesa z vodo, širjenje bakterij z vodo, perutnina, piščanec, gobica za pranje posode, kako ščistiš gobico za pranje posode, gobice za pranje posode, lesna rezalna deska, plastična rezalna deska, rezalna deska, deska za rezanje, pretl, rezalna deska iz plastike ali lesa, ostanki od kosila, hladilnik, odtajanje mesa, odtajanje mesa na sobni temperaturi, širjenje bakterij, zamrzovalnik
V gobicah za umivanje posode se hitro naberejo bakterije.

Ostanke od kosila pustiš v hladilniku več dni in jih nato poješ

Kot študent verjetno kuhaš samo zase, za enega pa se velikokrat ne splača kuhati, zato si pač skuhaš večjo količino hrane in ostanke ješ več dni. Če greš dnevno jest “na bon”, lahko tako preživiš več dni, brez da kuhaš in prihraniš čas. Ampak ne jej ostankov, ki so v hladilniku več kot tri ali štiri dni. Nobena skuhana hrana namreč ne obstane tako dolgo, morda je še dobra, ni pa več zdrava. Seveda pa bodi še posebej pazljiv pri občutljivi hrani kot so jajca.

Hrano odtajaš na pultu oziroma na sobni temperaturi

Če meso shraniš v zamrzovalnik in ga želiš odtaliti, ga nikakor ne pusti na pultu. Ne samo, da širiš bakterije, ampak se zaradi sobne temperature običajno začnejo pojavljati tudi dodatne bakterije v mesu. Najbolje je, če se meso tali v hladilniku, idealno potopljeno v hladno vodo.

 

DOSTOP.si / MK
Pixabay

Uredništvo DOSTOP.si

Uredništvo portala DOSTOP.si

Sorodni članki

Back to top button