Mala kuhna: Steak burger z okisanimi lisičkami in kremno omako
V nasičeni ponudbi hitre hrane današnjega časa, je resnično težko biti burger, ki izstopa. A steak burger z okisanimi lisičkami in kremno omako iz gorgonzole s tem nima nobenih težav. Prepričaj se na lastne oči!
Zgodnja jesen je čas, ko se tople barve ne skrivajo le v krošnjah dreves in domačih pridelkih, temveč tudi tam, kjer so nepozornim očem nekoliko prikrite. Govora je seveda o raznolikem in pisanem svetu gob. Te so pridnemu nabiralcu popolnoma zastonj, uporabiš pa jih lahko za pripravo nešteto različnih receptov – med drugimi tudi za odličen burger z okisanimi lisičkami. Še preden pa svojo pozornost namenimo okisanim lisičkam pa bo za pripravo burgerja potrebno zavihati rokave. A brez strahu, ker Mala kuhna ne pripravlja zapletenih receptov. Potrebno bo le zamesiti nekaj testa, nič težjega!
Črne brioche bombetke
Tisti, ki nas spremljate veste, da se v Mali Kuhni zelo radi poigravamo z barvami. Še posebej radi pa sežemo po sipinem črnilu. To da jedem zelo rahlo slan okus, predvsem pa nezamenljivo barvo, ki bo naredila tvoje bombetke zraven lisičk in sirove omake direkt za na instagram.
Sestavine
Priprava burger bombetk je zelo preprosta in se je lahko lotiš kar na roke, kot to počnemo v Mali Kuhni.
- sipino črnilo
- gladka moka
- rjavi sladkor
- topla voda
- suhi kvas
- sol
- raztopljeno maslo
Recept
Za natančen postopek priprave pa klikni na povezavo. Na tej smo opisali pripravo medenih brioche bombetk. Postopek pa bo zelo podoben črnim, saj bo edina razlika, da boš med zamenjal s sipinim črnilom.
Okisane lisičke
Okisane ali po domače vložene lisičke so nepogrešljiv del današnjega burgerja. Več kot izvrstne pa so tudi kot priloga k raznim sirnim in mesnim narezkom.
Sestavine
- olje
- lisičke
- česen
- sol
- voda
- kis
- lovorjev list
Recept
V naoljeno vročo ponev dodaj očiščene lisičke. Ko te za nekaj sekund zacvrčijo, dodaj česen in sol. Takoj za tem dodaj še toliko vode, da lisičke prekrije do polovice. Zraven dodaj tudi nekaj lovorja ter kis v razmerju 1:2. Če si lisičke prelil z 1 dl vode, to pomeni, da dodaš 0,5 dl kisa. Mi za ta namen uporabili kis Skisanc z okusom Muškata, ki je bolj blage kislosti. Če uporabiš kis za vlaganje, pa naj bo razmerje 1:3. Vse skupaj dobro premešaj, ko mešanica zavre, pa s to do vrha napolni dobro očiščene kozarce za vlaganje. Lisičke se naj počasi ohlajajo, ko so kozarci povsem ohlajeni pa so lisičke pripravljene za uživanje.
Kremna omaka z gorgonzolo
Steak smo že tolikokrat naredili, da vam zdaj ne bomo več pisali kako se ta pripravi. Lahko recimo klikneš na recept, ko smo ga delali s kavbojskim krompirjem.
Sestavine
- kvalitetno, težko litoželezno ali aluminjasto ponev
- steak po izbiri
- zelen poper
- kisla smetana
- gorgonzola sir
- pekoča Čili Frik omaka Dirty Sharon
Recept
Zelen poper na grobo nareži ali zmelji ter ga dodaj v ponev, kjer se je pekel steak. Ponev segrej, da poper zacvrči, nato pa dodaj kislo smetano. Dobro premešaj ter dodaj gorgonzola sir ali kater drug plesniv sir po izbiri. Tega med kuhanjem vmešaj v omako, da se dobro stopi. Če si ljubitelj pekočih omak, pa toplo svetujemo da v omako natreseš nekaj kapljic Čili Frik omake Dirty Sharon. Ta ne bo dodala burger omaki samo blago pikanten okus temveč tudi aromo naravnega sadnega dima.
Zdaj ko imaš vse pripravljeno, pa še zadnji, odločilni korak! Sestaviti burger. Tega pa prepustimo popolnoma tvoji domišljiji.
Andrej Vindiš, Mala kuhna, daje bonus nasvet
Za pripravo današnje burger omake, bo ključnega pomena, da se ta pripravi v isti ponvi, kjer se je nekaj trenutkov prej pekel steak. Zakaj? S kislo smetano nameravamo deglazirati ponev. To pomeni, da bomo v omako razpustili vse zlato rjave delčke, ki so se ustvarili na površini, ti pa so ključnega pomena za nepozaben okus! In če si na tej točki začel razmišljati, da imaš doma samo non-stick teflonske ponve, te moram razočarati. Rezultat ne bo isti, zato ti toplo svetujem, da svojo kuhinjo opremiš s kakšno kvalitetno litoželezno ali aluminijasto ponvijo, ki ti bo služila celo življenje. Okuse pripravljene izpod tvojih rok pa skozi nekaj muke in spoznavanja, povzdignila na naslednji nivo!
Te zanima še kakšen recept s sipinim črnilom? Potem klikni na članek Črne tagliatelle, šparglji in dimljen losos.
Andrej VINDIŠ / Mala kuhna
mala_kuhna
Little Kitchen