Prehrana

6 kuharskih napak, ki pokvarijo tvojo hrano in kako jih lahko rešiš

Kuhanje je vrlina, ki je marsikateri študent še ne obvlada. A vse, kar potrebuješ, je praksa. Da boš naslednjič lažje kaj skuhal, preveri, katere napake najbolj pogosto delamo med kuhanjem in kako lahko jed vseeno rešiš.

Vsakemu se kdaj zgodi, da med kuhanjem doda preveč soli ali pozabi premešati zelenjavo, ki jo ima na štedilniku. Zato predstavljamo 6 najbolj pogostih napak, ki jih delamo v kuhinji, da bo naslednjič kuhanje lažje in hrana okusnejša.

Dodamo preveč soli

Gre za osnovno napako, ki jo je naredil že vsak. Če imaš težave z dodajanjem soli in je vedno dodaš preveč ali premalo, je vedno raje dodaj manj. Prevelike količine soli nas namreč ne delajo samo žejne, ampak škodijo našemu telesu. Tudi, če si velik ljubitelj slane hrane, si je raje kaj prihrani za naslednji obrok.

Ne presejemo moke

Presejanje moke je pomembno zato, da v jedi ne nastanejo kepice. Te se znajo pojaviti predvsem v omakah. Sejanje moke je dobro vedno, ko jo uporabljaš, nujno pa to stori, če delaš omako. Če pa vseeno pozabiš in nastanejo kepice, lahko omako rešiš v mešalniku.

med kuhanjem, kuharske napake, hrana, sol, jed, lokali, restavracije, subvencionirana prehrana, dodajanje moke, presejanje, testenine, zažgana hrana, vročina, temperatura, pečica, recept, sledenje receptu, napake ki jih delamo med kuhanjem, enostavno kuhanje, kaj pokvari jed, kako rešiti hrano, preveč slana hrana, zažgana hrana, sestavine
Kuhanje testenin ni težko, dokler na njih ne pozabimo.

Predolgo kuhamo testenine

Ker se testenine same kuhajo na štedilniku, ni nič neobičajnega, če na njih pozabimo. V takem primeru pomaga, da jih opereš s hladno vodo, nato pa dobro pokriješ z vročo omako, da bodo spet tople.

Pozabimo premešati stvari, ki jih pečemo na štedilniku

Ne glede na to, kaj pečeš na štedilniku, je treba jed redno mešati, da se ne zažge. Če jed rešiš pravi čas, lahko zažgane dele še odstraniš. A stvar zna biti kočljiva, saj se lahko odvisno od hrane in stopnje zažganosti slabega okusa naleze vsa hrana, ki si jo pekel. Zato le pazi, da se ne zažge preveč.

Nastavimo previsoko temperaturo na pečici

Pozorno preberi temperaturo, na kateri boš pekel in tudi, če se ti mudi, ne dajaj na višjo. Previsoka temperatura lahko povzroči, da se zunanjost zažge in notranjost pa ne speče dovolj. Takšne hrane pa se na žalost ne da več rešiti, razen če odstraniš zažgane predele.

med kuhanjem, kuharske napake, hrana, sol, jed, lokali, restavracije, subvencionirana prehrana, dodajanje moke, presejanje, testenine, zažgana hrana, vročina, temperatura, pečica, recept, sledenje receptu, napake ki jih delamo med kuhanjem, enostavno kuhanje, kaj pokvari jed, kako rešiti hrano, preveč slana hrana, zažgana hrana, sestavine
Zažgana oz. bolj pečena hrana je manj zdrava kot normalno pečena.

Recepta ne preberemo dovolj natančno

Če delaš novo jed ali jo poskušaš narediti na nov način, si dobro preberi recept, preden začneš kuhanje. Pozoren bodi predvsem na to, da sestavine dodajaš v pravem vrstnem redu. Najbolje je tudi, da si vse sestavine pripraviš (narežeš, začiniš in podobno) vnaprej, da jih potem enostavno dodajaš.

Vseeno pa slepo ne sledi receptu, ampak razmisli o tem, kaj počneš. Odvisno od tega, kje si recept dobil, se znajo namreč v njem pojaviti kakšne pravopisne napake, ki lahko pokvarijo jed. Zna se na primer pojaviti kakšna “žlica” namesto “žličke” soli. Ta žlica pa ti zna uničiti dobro jed in ure truda.

 

DOSTOP.si / MK
Pixabay

Sorodni članki

Back to top button