PrehranaŽivljenjski slog

Zakaj Britanci v svoj čaj dodajajo mleko?

Britanci že stoletja slovijo po svoji ljubezni do čaja in po dodajanju mleka v čaj, kar zagotovo vzbuja radovednost. Medtem ko bi mnogi po svetu ta običaj na prvi pogled ocenili kot za nenavadnega ali celo motečega, za Britance predstavlja del vsakdana.

Mi, zaradi kulturne pogojenosti nikakor ne bi sami dodajali mleka v čaj, četudi ga imamo tako radi. Od tod izvira zanimanje, čemu pa počnejo to Britanci? Izkazalo se je, da je to britanska navada in nima nič opraviti z njegovim okusom.

Zakaj dodati mleko v čaj?

Britanci imajo svoj način, kako počnejo stvari (na primer vožnjo na nasprotni strani ceste). Med te spada tudi pripravljanje čaja. Navada Britancev, da dodajajo mleko v čaj, sega vse do 18. stoletja, torej iz časa, ko se je čaj kuhal še v loncih. Čaj je bil takrat pomembna pijača in ljudje so ga običajno pili iz porcelanastih skodelic. Večina ljudi si ni mogla privoščiti dragih porcelanastih skodelic. Tiste, ki so bile na voljo, pa bi zaradi vročega čaja počile.

čaj, skodelica
Tradicija pitja čaja pri Britancih obstaa že od 18. stoletja.

Kakšna je bila njihova rešitev?

Najprej so v skodelico nalili mleko, šele nato dodali čaj. Hladno mleko je ohladilo čaj dovolj, da se porcelan ni razbil. Rahel grenek priokus, ki ga je dodal pa je bil dodaten bonus! Po nekaterih virih naj bi bil čaj tako izjemno dragocen, da so družine, ki si niso mogle privoščiti veliko čaja, dodajale velike količine mleka in le kanček čaja, medtem ko so premožne družine počele ravno obratno.

mleko, kozarec
Hladno mleko je čaj ohladilo in se tako porcelan ni razbil.

Ali obstaja pravilen način, kako piti čaj z mlekom?

To je morda vprašanje, ki se ti je porodilo med branjem, a je odgovor žal: ne natanko. Lahko dodaš malo mleka ali pa kolikor ga želiš. Koristen je podatek, da vlivanje mleka najprej in nato dodajanje čaja morda izboljša okus. To je zato, ker ko vroč čaj dodaš v hladno mleko, mleko segreješ na temperaturo čaja, kar enakomerno razporedi okus. V nasprotnem primeru, če dodaš mleko v čaj, s tem čaj ohladiš in morda zato ne bo tako dober.

DOSTOP.si / RK
Unsplash

Sorodni članki

Back to top button